Cop & Pelekat Ulasan Guru BM/BI/BC/ BT/Jawi/Arab Klik Di Sini !
Tip: You can now buy KSSR Textbooks and Workbooks online at Peekabook.com.my

Wednesday, February 15, 2012

Sistem Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM)


UPDATED 16/1/2041

The APDM web address has been changed to http://apdm.moe.gov.my/.

Now comes another new online system, Aplikasi Pangkalan Data Murid ( APDM ), which is to update on pupils' profile, some thing like Sistem Maklumat Murid (SMM). We expect this will replace the SMM soon. Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM) will become the main database of linking all other systems introduced recently such as the SAPS, SPPBS and others.

KPM has setup this Pangkalan Data Murid online which will include pupils profile as well as the parents.

Schools administrator of this Aplikasi Pangkalan Data Murid (supposed to be HM or PK) will register all classes and class teachers in the system. After that, it will be class teachers to update on their pupils profile. Teachers will login the APDM system with their IC number and the password given by the administrator.

We bet many teachers are still unaware of this new system :) But the dateline of APDM update is around 24 February 2012 depending on states.
 

For Surat Siaran and user manual APDM , click here.

208 comments:

«Oldest   ‹Older   1 – 200 of 208   Newer›   Newest»
Anonymous said...

Cadangan APDM ni bagus tetapi pelaksanaan kurang bijak. Kenapa perlu buat kerja yang sama berulangkali. Pada awal tahun disemua guru kelas perlu kemaskini SMM, masukkan semua data. Bulan february sekali lagi perlu masukkan data yang sama online. Bukankan kerja yang kurang bijak. Macamlah kerja cikgu hanya masukkan data sahaja. Saya sampai pukul 3 pagi pun masih berjaga...Takda tempat untuk guru meluahkan rasa amarah terhadap perkara ini.

Anonymous said...

saya sebagai seorang guru memang rasa tertekan dengan kerja ini.. pada awal bulan saya masukkan maklumat dalam smm lepas itu sistem baru ini.. sekarang info bapa lagi.. rasa tertekan dengan kerja2 begini...sampai balik petang kerja guru semakin bertambah... entah nak kata apalagi... tiada tempat nak mengadu...

Anonymous said...

saya telah mangambil masa hampir 4 jam utk kemaskini maklumat info ibu bapa.. tetapi hadapi masalah. selalu jam dan website sangat bermasaah.sangat tertekan dan stress....

Anonymous said...

dari pukul 1am tadi sampai sekarang 3am baru boleh key in 5 orang pelajar jer disebabkan surver yg kejap2 jam or lembap nak mampus...mcm xder benda lain dah nak dibuat..buang masa giler menunggu...keje mengarut & tak praktikal langsung..upload 1000 keping gambar kat FB lebih mudah dari key in data kat Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM) nie

Anonymous said...

Sistem ni masih dlm penyelenggaraan ke?knp sy buka,xdt pun ye..thanks

Anonymous said...

Kadang kadang geram juga...cikgu nie xde keje ke nak check ari2 sama ada dh boleh bia ke tak...sekejap kata smpai kul 5 petang..lepas tu 9 pagi esoknye..then buka lagi selepas kul 1 petang..macam mana nie???bile boleh masukkan data nie...

Anonymous said...

betul2 buang masa guru2...geram dah tak terkata dgn sistem ini. dah lah tak blh d buka. asyik2 d selenggara...buatlah kajian dulu sblm implementasi benda mcm ni..mcm la guru ni banyak free nak tunggu benda boleh di buka..amat mengecewakan!!!

Anonymous said...

Untuk makluman tuan/puan, Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM) ditutup sementara sehingga Selasa (27 Mac 2012) jam 5 petang kerana kerja-kerja penyelenggaraan. Justeru itu, kerja-kerja pengemaskinian maklumat Bapa/Penjaga Utama dan maklumat Ibu/Penjaga Kedua dilanjutkan sehingga 15 Mei 2012. Walaubagaimanapun, tuan/puan adalah dipohon untuk memastikan kerja-kerja pengemaskinian dilaksanakan sekiranya ada aplikasi lain memerlukan maklumat tersebut.

Segala kesulitan yang dihadapi adalah amat dikesali dan kerjasama tuan/puan berhubung perkara ini didahului dengan ucapan terima kasih.

Ini yg tertera d skrin site apdm bila di buka..katanya sehingga jam 5 ptg ni tp sampai skrg maish tak blh dibuka..

Anonymous said...

dah beberapa hari dan berjam jam i on the laptop these few nites.. baru boleh update 5 pelajar dalam 5 jam!!!!!is this a teacher's LIFE??? dah lah wth schwork, co cu, meetings on sats. etc etc.. why are we tortured like this?

Anonymous said...

Ya, memang betul apa yang cigku-cigku ini tuliskan. Sebagai seorang guru ikut perintah , terpaksa key-in data sampai 3, 4 pagi untuk kejarkan pengisian data. kalau tak siap GB,GPK dan guru-guru jadi tension! tension! tension!

Anonymous said...

sistem yg paling teruk dlm dunia adalah sistem pendidikan...puii..!!

Anonymous said...

Ntah sapa la buat software ni.. Tak stabil, ngabis duit rakyat je award tender pada diorang ni

Anonymous said...

System ni pakai PC beli di lowyat ke?, lembab

Anonymous said...

sy pun pelik jgk..slama ni cikgu form 1 dh siap isi lengkap smm..knpa x link je dgn apdm ni..maklumat yg sama jgk nk kena isi....??????

Anonymous said...

hmm ?... adkah smm sudah tak relevan lagi bila terlancarnya program ini??? Tapi..ADPM spt masih dalam tempoh percubaan, merangkak2 berjam2 dan berhari2... tapi mahu guru2 'BERLARI' 40data dalam 7hari?? tak patut tu.. hah hah ! Kelakar betul sistem ini. Upah je la org lain. tak boleh ke SMM+ADPM = 1 MALAYSIA ??? Baru la mesra rakyat.

Anonymous said...

semua keje cikgu nak kena buat....kami pun manusia jugak....bukan robot

Anonymous said...

program yg kononnya nak menyenangkan cikgu....tapi menambahkan beban guru...esok tukar bapak menteri..tukar lagi sistem..pastu tukar menteri..tukar lagi...tu lah senario nya..

Anonymous said...

tahniah skrg ni cikgu cikgi dah merangkul award pekerja serba boleh....jd pendidik, jd nurse, jd tukang kebun, jd kerani, jd akauntan, jd lawyer, jd dll....so just jd cikgu dpt merasa semua kerja didunia ini.....

Anonymous said...

lepas ni kerani2 sekolah semua boleh diberhentikan kerja. Semua kerja berkaitan data, sama ada data guru atau pelajar ....guru kena buat sendiri...HRMIS, eOperasi, APDM, SMM dan lain2 yg seumpama dengannya.

Anonymous said...

kerja macam kuli.. bawa balik kerja buat di rumah sampai tengah malam buat APDM. SERVER LEMBAB.

Anonymous said...

ya keje mcm kuli.. mana janji nk kaji untuk mengurangkan beban guru.. terpaksa bangun 4 pagi nk siapkan keje..

Anonymous said...

sampai bilakah TRANSFORMASI atau soalah yg lebih tepat APAKAH transformasi ini akan benar2 membentuk pelajar menjadi manusia yang berintegriti, seimbang? Pelbagai sistem diminta diisi, sebenarnya telah mengurangkan FOKUS guru kepada murid. Mereka ini buat sistem pendidikan sebegini untuk apa??

Anonymous said...

banyak buku latihan murid tak sempat nak semak disebabkan kerja-kerja masukkan data ni. Semakin canggih benda2 ni x menyenangkan pun malah banyak menuntut waktu yang sepatutnya untuk kerja2 mengajar. Mengarut sungguh

Anonymous said...

Sepatuynya ckgu boleh guna masa utk persediaan mengajar esoknya tp buang masa, memenatkan pula. Mana ada tenaga utk mengajar esok. Kerja bodoh & gila!!!!!

Anonymous said...

keesokkan hari Ahad kena pergi ke Universiti belajar, memang tidak cukup masa untuk mengisikan atau mengemaskini maklumat ibu bapa. rasa tertekan dan membuang masa, tidak cukup tidur, selalu jam n kena dikeluarkan secara automatik dan kena buat semula.....aiyoyo...memang tidak dinafikan selaku sebagai guru memang tidak dibandingkan kerana kerja tenat...

Anonymous said...

kita terdapat banyak kerja-kerja tidak dapat disiapkan lagi mengisikan maklumat-maklumat..smm, bmm, linus dan sebagainya.....kita bukan robot atau kerani.....kenapa tidak memahami betapa kesusahan dan kepenatan menjadi guru di Malaysia ini???? boleh beri lebih masa.....tolong lah....kena rehat juga....kalau menjejaskan kesihatan, kena pun apa
?

Anonymous said...

smm,saps,apdm,literasi,numerasi,sppbs,hrmis,e-operasi,i-nilam,e-splg,ssqs,eg-tukar,etc....ayoyo...

Anonymous said...

semua betul. saya sampai demam nak masuk data murid, parents sbb tgu lama sangat..pukul 2pg baru boleh masuk pastu buat sampai x tidur sebab sedar2 dah azan subuh..

Anonymous said...

saya pun tak tahu apa nak cakap lagi. terlalu banyak kerja perkeranian kena buat ..SAPS, APDM,SSDm dan banyak lagi kena key-in.Buat kat sekolah mana ada masa ..kena check buku murid, buat rancangan mengajar..aduh banyak sangat tugas.Dulu murid aje yang ada kerja rumah..sekarang cikgu pun banyak kerja rumah...

Anonymous said...

lepas ni kita pakat - pakat buat rumah dalam sekolah....sambil mengajar dapat buat kerja rumah sekali...makin merepek sistem pendidikan sekarang...keje cikgu MENGAJAR....bukan habis masa buat file,minit,segala macam online...

Anonymous said...

ceh...tak ada sistem2 begini pong ramai juga student yg berjaya

Anonymous said...

buang masa btul nk layan online ni, mcm2 nk kene isi. da la sistem teruk dan lmbat. stres! stres!

Anonymous said...

kerja menoreh getah lebih bagus daripada kerja guru. dulu kerja yang mulia skrng kerja beban. kerajaan bukan lagi pentingkan pnp padahal apdm, fail work dan lain lain lagi. yang mangsanya anak kita.

Anonymous said...

pergh... berst betul komen2 yang ada. pandangan aku la... kerja banyak??? satu hari ada 24 jam je woi... buat apa yang mampu n logik je... aku kalau dah kat umah, memang tak buat kerja dah... kerja kat tempat kerja je... jangan menyiksa diri... tugas utama mengajar. tugas lain pun buat gak... kalau tak siap nasib la, takkan ko nak keja 39 jam satu hari, nak buat camne... aku memang pantang bawak balik keje kat rumah.

Anonymous said...

p/s; jangan push diri dengan kerja banyak, rileks, buat yang termampu, jangan tension... kalau tak, makin bertambah la guru yang mental...

Anonymous said...

sekarang semua bende nak dionlinekan, ni ditambah pula dengan PBS, PBS markah pun nnt nk kena key in on time.dh mcm robot pula asyik nak menghadap pengkalan data yang pelbagai..tu belum lagi nak menyiapkan pelbagai jenis fail kat sekolah, guru disekolah sekarang balik lebih lewat dari kerani sekolah. Kerani pun tak ada bawa kerja balik, tapi cikgu sekarang sampai ke subuh bergelumang dengan kerja. Buku pun tak sempat nak tanda..makin lama makin bertambah beban guru, itu belum termasuk lagi beban nak kawal pelajar zaman sekarang.Zaman sekarang pelajar semua betul, guru pun susah nk hukum pelajar sebab tu masalah sosial makin menjadi-jadi, guru sekarang tiada masa nk beri perhatian pada pelajar.Harap ambil kira la pelbagai aspek terhadap kebajikan guru-guru.Sekian terima kasih

Anonymous said...

betullah...makin gila kerje cikgu skarang. tak boleh nak fokus pd mengajar lagi dah...duk main key-in data dua tiga kali sebentar...kerja yang sama dibuat berulang kali. menyusahkan dan membebankan cg je. result nak tinggi...kerja luar dari mengajar berlambak-lambak...

Anonymous said...

Redha dan sabar je cikgu ku sayang. Istimewanya cikgu sebab cikgu luarbiasa.

Anonymous said...

aku nak tukar jabatan lain..perhilitan ke boleh duduk taman negara tengok monyet lagi best dari buat kerja nih..

Anonymous said...

awal tahun dah perlu updated emis, apdm, smm.e operasi skpm la apa apa lah......sampai setahun 2 atau 3 kali..ikut keperluan emergency tu yg paling menyusahkan....minta cadangan tambah elaun tugasan khas...jawapan memang tugas guru. tapi jadual waktu sama je...terpaksa tak cukup kakitangan dalam sekolah. mau tak mau ikut perintah. nanti kata guru relak je...cuti panjang.....kerja je la..walaupun kadang2 tak hape telan...itu lah guru

Anonymous said...

in the future, kssr sampai tahun enam,bilangan kelas + bilangan murid + bilangan matapelajaran diajar+ = semua online. 20 murid x 4 kelas x 4 matapelajaran ==20x16 pentaksiran kssr puuuh. belum tugas kk failing sana failing sini.bersedialah guru......masa anda hanya untuk tugas pengurusan 80% pnp 20%.....itulah hakikatnya sekarang...kalau tak di bendung stu. masalah...cadangan..

Anonymous said...

tak daya ngok ke gayenya dh weh....kit gonekan kite keje...gasak tunggang langgang..nk nyudoh kannya..

Anonymous said...

Masih x boleh review ke result anak2 ni...n dah lama tggu depan laptop nihhh...Tolonglah kasi tips or panduan yg lebih sistematik..Ape2 pun syabas utk cikgu2 yg berjuang demi anak bangsa n negara...

Anonymous said...

semuanya makin membebankan guru... skang ni bukan handphone je yg jd keperluan tp broadband, wireless, streamxy jg sdh menjadi satu keperluan semata2 untuk melunakskan tjwb mengisi pelbagai data online yang diperlukan. terbaru ni kena isi data kemasukan murid tahun 6 ke tingkatan 1 termasuklah mengisi data untuk sekolah kawalan...hujung bulan tambah lg 1 bebanan, kena p bayar bil broadband plak.... guru oooo guru....

Anonymous said...

hmm..kalu aku rasa nak buat aku buat, tak nak buat sudah, menyusahkan je semua ni...yang penting anak murid aku belajar..sppbs dari awal tahun tak penah buat, nama anak murid aku dah update kat APDM tapi kat SAPS tak masuk, hmm..aku wat dunno jer..bila orang tanya aku jawab ENTAH...tak payah nak jadi hero esok2 akan jadi benda lain jugak, bagi aku yang penting jangan menggelabah. Kalu aku kata tak nak buat memang aku tak buat, guru besar aku pon tak boleh nak kata ape hehehe3

Anonymous said...

betul juga cakap encik di atas ni. saya pun sama jg dah isi APDM tapi blum update d SAPS. SPPBS pun performance standard nya lain dgn yg ada dlm fail. susah susah isi saja apa yang mampu. fail pun buat saja apa yang mampu. klu tension lama-lama jadi gila. gaji pun sikit.

Anonymous said...

Betul pandangan guru(okt 24) dan guru(okt 29)saya dah kemaskini data APDM tapi data dlm SAPS masih sama seperti awal tahun. Bila masuk markah selalu ada masalah.
Di sekolah saya semua guru kena key in markah sebanyak 2 kali. 1 aplikasi SAPS dan 2 aplikasi ISIS ...lagi tension.

Anonymous said...

terasa nak gile. tu je aku mampu ckp. masa nak tido hati berdebar2.. kerja ku.. kerja ku... bos pun push2. ini melibatkan prestasi murid la... masa dpn skolah lah.. x fikir pula prestasi cikgu2 ni. mengajar pun dah x fokus. ciri2 org x berjaya ada yang suka buat perkara sia2. tp perkara ini memang ternyata sia2 sebab benda berulang

Anonymous said...

antara banyak2 tugas guru,rasanya melaksanakan pbs lah yg paling membebankan sekali..huhuhu..terutamanya nak meng key in data ke dalam sistem...apatah lagi 4 kelas terpaksa di bereskan.

Anonymous said...

bodoh punya sistem

Anonymous said...

cuba yg memberi arahn segalasist em online ni buat tgk. ambik 1 kelas cukupla .isi dari bulan 1 sampai hbs thn . agak2 jadi mcm mana. baru rasa keperitan cikgu2 ni. kssr tue ok yg tak ok server u isi sppbs ni yg lagi lembab dari siput bergerak. cikgu ni kalu bgtau benda betui hat atas dok kata cikgu kuat mengeluh merungut. mai depa buat tgk. line nak blh masuk pun jam 1 am sampai 5am ja lepas jam 6am tak boleh.

Anonymous said...

kepada ibu apa penjaga... mngkn ada yg tertunggu nak tgk keputusan anak dlm internet... kami selaku guru sehabis baik untuk memasukkan markah tp apa kan daya sistem yang bermasalah... oleh yg demikian pihak ibu bapa seharusya menekan pihak KPM.. pihak KPM hanya akan melayan rungutan ibu bapa.. rungutan kami tidak diambil kira langsung... KPM akan marah nazir.. dan nazir pulak akan marah kami selaku guru... kerana x smpat ntuk menjalankan semua tugasan yg serentak dan banyak dlm satu masa.. tq

Anonymous said...

kan dah keluar kat tv yg cikgu ni lembab....
terima kasih kepada saudara yg mengatakan cikgu lembab semoga kaum kerabat anda nanti buat home school ajar anak2 sendiri sampai berkerjaya
sekian terima kasih

Anonymous said...

TV mana tu. nak tengok

roslan zakaria said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

teknologi yg mengancam peranan dan motivasi guru.tapi camane merungut pun.. dah namanye cikgu.. bagi apa" pun kita buat sampai siap...

fifie said...

Dari pukul 1 lebih hingga sekarang, nak masuk kan nama dua pelajar kemainnnnnnnn susah tuhan je yang tahu. Tolong lah improvised.

Anonymous said...

hidung guru dicucuk penuh beban dan tugas. barulah tak ada masa nak berpolitik...kan kan kan .... padan muka, sapa suruh jadi guru?
jadilah menteri ke, YB ke,.... baru best!!! he he he ...ngkou Engkou orang ingat kerjo enngkou mulio....sorryler babe...ssebeloh matoponng orang tak pandang.... engkou ajer yg perasannnnn...

Anonymous said...

salam..
kerjaya guru mmg mulia..
sesiapa yg kata tugas guru xmulia spt menidakkan realiti bhw 'dia' pandai membaca n menaip di sini pun krn seorg guru..
jgn mdh lupa diri n jgn terlalu sombong..
setiap kerja yg halal adalah mulia..
jgn bercakap tnpa akal..terima kasih..

Anonymous said...

Salam..
apdm tu update ke x? kat web tulis tiap hari selenggara..
sesiapa yg berkenaan, tolongla buat sesuatu.. macamana nak key in markah kalau nama pun xda dalam saps.. sistem yg bermasalah tapi sy jugak yg kena sound.. sighhh.. :'(

Anonymous said...

salam
orang tak kena beban tak merasa sakitnya
kerja bawa ke rumah disekolah komputer rosak
line tak clear
di rumah anak suami ter abai
badan macam nak reput tulang,mata tak cukup tidur ,kepala sakit lain macam
berkejar masak membasuh mengemas.
nak key in data smm,sppbs, saps,e-pangkat,data linus,laporan bahan pembacaan...dll
belum lagi tugasan lainnya.fail panatia. fail Peka murid, eviden kssr murid,fail Linus
sungguh sarat" macam lebih kerja daripda masa"

Ada kawan yang kata releks,
sebenarnya makan kawan.
berani mementang kat belakang saja
kawan sekerja lintang pukang dibiarkan
silap haribulan diejek membodek
sedangkan tugasan akan dipantau PPD
dan diberi had masa tertentu
terkejar-kejar nak selesaikan sendirian

JDM Accords said...

takkan masih dalam selenggaran (http://parents.sekolahmalaysia.com/)dah seminggu dan hari ni (16 Dis 2012) masih tak dapat masuk ke website tersebut. Internet kat umah laju dan laptop system maintain (takkan masalah laptop kot sampai tak boleh nak masuk ke website tersebut) kalau rasa tak larat utk selenggara website tersebut, baik tak payah ada website tersebut yang kononnya menyenangkan tapi sebenarnya teramatlah menyusahkan.

SURIANI ANWAR said...

Tolong sape2 gitau sy SMM kene buat lg ke,sedangkan APDM dh ade..tolongggggg

Anonymous said...

Wahai sahabat2 ku sekalian... sebenarnya yang membina aplikasi ini dan aplikasi2 yg sebelumnya semua dalam bentuk BETA atau dalam percubaan.. Jadi yg dipertanggungjawabkan membina aplikasi ini yang digaji oleh gomen dgn duit ribu2 mengambil kesempatan dgn menggunakan kesengsaraan guru2 untuk mencari kelemahan2 sistem ini... Entahlah, adakah disebabkan guru2 ini yg terlalu taat kepada KPM, maka guru2 dijadikan sasaran?

Anonymous said...

masa aku kecik2 dulu x nampak pun cikgu2 sekolah aku tension mcm gini.... larr ni nk angkat kepala pun x sempat... sabooorjelarr

Anonymous said...

Bg aku smm dah tak praktikal sbb dah ada apdm....buat pe buat benda sama 2 kali? Mcm tak brp cerdik plak kan? Kesian cgu2 kelas nak update benda sama....mcm mana ye sahabat2? Kat mana nak suarakan ketidakrelevan smm?

Anonymous said...

KESIAN JD CKGU NI YEK... Beban byk apatah lagi skg ni seme benda online. Data guru, data pelajar, markah periksa, markah PBS, markah KOKO, mcm2 lagi yang online..aplikasi belum stabil dah suruh guna, pastu lembab yang amat..buat siang2 jgn harap la dapat key in duk loading je, waktu tido pun kena korban jnji dapat settle sebelum tarikh tutup. tugas mengajar dalam kelas tak boleh diabaikan tp kerja pengkeranian cikgu juga kena settle.. merungut lebih2 katanya cikgu ni demand banyk.. cuti banyak kerja kurang.. sektor awam dapat BONUS, ckgu juga kena hentam oleh orang yg tak reti nak menilai kerja mulia GURU.. kenapa ada yg dengki kerjaya CKGU ni yek.. kalu tak puas ati ngn ckgu jdlah CKGU... kesian ckgu ni selalu jd mangsa..dulu elok2 math&sains dalam BM tukar ke BI, pastu wujud plk PPSMI.. dah elok2 PPSMI tukar pulak ke MBMMBI. budak pening, ckgu lagi pening asyik tukar jer.. itulah CKGU.. sentiasa bekorban untuk generasi akan datang, untuk pastikan generasi akan datang lebih berjaya dari dirinya CKGU..

Anonymous said...

Betul tue... PPSMI adalah contoh bahan eksperimen oleh mereka yang tak beranggungjawab, bila result pelajar bumiputera semakin teruk baru dorang nak tkr balik ke bahasa Melayu. So.. Untuk elakkan generasi kita di buat eksperimen lagi, jangan lah bagi mana2 parti menang dgn majoriti 2/3. Sebab kalo dorang dpt majoriti.. Dorang akan buat ikut suka hati dorang jer kat negara yang tercinta ini. Oleh itu fikir2 kan lah pilihan anda pada pru13 ne :-)

Anonymous said...

MACAM MANA CIKGU2 NAK TUMPU PADA P&P. ASYIK TERINGAT2 DATA MURID YG BELUM SIAP DI ONLINE JE..

Anonymous said...

ni nak komen lagi....kalau dibuat nisbah kelebihan dan kekurangan tugas guru dalam pengisian APDM ni ialah 1:10...konon meringankan tugas guru...tapi sebenarnya menambahkan beban guru lagi. guru2 dipanggil untuk bengkel pengisian APDM, dalam bengkel kami dimaklumkan bahawa daftar pembantu tadbir sebagai senarai pengguna untuk mendaftar murid tapi atas nama sahaja...yang mendaftar sebenarnya guru tapi guna nama pembantu tadbir TIDAKKAH ITU PELIK. APA BUKTI ARAHAN YANG MENUNJUKKAN TUGAS GURU ITU BUKAN SEBAGAI "KERANI"....PATUTLAH RAMAI MURID TERABAI KERANA GURU BANYAK MENUMPUKAN PERHATIAN MEMBUAT KERJA-KERJA YANG BUKAN DALAM BIDANG PERGURUAN...

Anonymous said...

Saya guru PRASEKOLAH lagi seksa...APDM + SMM + SMPK benda yg sama je..dahla kena isi semua data yg baru..pas 2 ada due date lak..kalau yg ada pembantu 2 okla jugak, ni pembantu pun cuti bersalin, mnta pembantu sementara jawap PPD 'KITA TAKDE PERUNTUKAN..
So cikgu2 sekalian, mari kita ramai2 buat complaint

Anonymous said...

dah xde maknenya MMI (melindungi masa instruksional) gara2 buat keje bodoh berulang kali ni!

Anonymous said...

Janganlah buat pekak pada luahan hati kami para guru...buatlah sesuatu!Kalau tak reti ganti dengan orang yang reti.

Anonymous said...

Arghhhhhhhhh......darah tinggi datang balik, dada pun sesak lagi ni. Janganlah bagi cikgu-cikgu aplikasi yang menyeksakan ni. Daripada buang masa ngadap sistem yang asyik sangkut je ni, lebih baik kami sediakan bahan pnp untuk hari-hari seterusnya. KPM tolonglah faham dan ambil tindakan segera...!

Anonymous said...

APDM...(Aku Pun Dah Malas),SMM (Semua Memang Menyusahkan)...hahaha...nasiblahhhh jd cikgu....kesiannnn

Anonymous said...

begitulah kerja di bawah kerajaan yang buat projek untuk isi periuk nasi sampai kekenyangan.tapi projek haprak khususnya kementerian pendidikan...buat projek dapat duit ,tak buat projek mana nak cekau duit isi perut depa..

Anonymous said...

Tolonglah KPM, tolong buat sistem yg cerdik dan mesra pengguna. Bangunkan sistem yang betul-betul canggih dan tidak banyak membuang masa guru. Kami perlukan masa untuk menyediakan P&P yang berkesan dan berkualiti. Jangan asyik dipertikaikan gaji guru, semakin besar gaji, maka kerja pun harus lebih banyak dan berat! Tugas kami mengajar, dan tugas mengajar itu sendiri sudah cukup berat jika kita hendak melahirkan pelajar yg selari dengan kehendak falsafah pendidikan negara. Bagi orang di luar sana yg selalu menghentam guru, anda tidak faham dan tidak akan pernah faham tentang tugas kami yang penuh rencam. Jadi berhentilah mengutuk tugas guru dan hormati kami selayaknya sebagaimana kami menghormati profesion anda!

Anonymous said...

kalau cikgu banyak merungut orang lama kata kita malas... mereka tak rasa ape yang kita rasa.. mereka kata dulu dorang pun byk kerja.. tipu tu... walau pun saya dah hampir berusia 40 thn zaman dahulu saya sempat tgk cikgu2 boleh menanda buku dgn aman dan tak pernah tertangguh di bilik guru.. saya pernah jadi guru sandaran dan sempat tengok cikgu2 boleh ketawa dan bersembang... tapi sekrg.. waktu rehat pun tak sempat nak berehat (bukan mkn tau)...

Anonymous said...

cikgu2 yg berkaitan dhn APDm...tlg tgk pekeliling pada laman utama tu...baca betul2...apa yg anda faham???konon
1. APDM satu data TUNGGAL....
2. plg best lagi ...utk ringankan beban guru
3. ni lg best....kononnya mengikut saranan Menteri Pelajaran...ke arah satu data tunggal
4. elakkan guru key in data berulang kali dalam PELBAGAI SISTEM

ADakah pekeliling hanya pekeliling di atas kertas?
Ayuh la cikgu2...jom suarakan!!

Anonymous said...

Kita tukar kerajaan yang ada..
senang..takde dah sistem yang menyusahkan ni

Anonymous said...

smm dah isi, emis pun dah isi enrolment skrg apdm pulak....... semua benda yg sama.... harharhar

Anonymous said...

aapaa...punya lembab laa........

vin said...

kemaskini data sebelum 15 tapi satu nama pun tak boleh masuk...............stupid system. tak tahu siapa yang buat system ini. nampaknya orang yang buat system ini tidak tahu tentang IT.

Anonymous said...

Sistem ni memang sangat menyusahkan dan melambatkan kerja....pnp dah bukan menjadi fokus utama guru-guru...sebaliknya ashik mengadap komputer dan sistem2 yang menyusahkan urusan harian...sampai bila.......

Anonymous said...

Itulah sebabnya gaji kita dinaikkan...makin banyak kerja kita kena buat..kononnya nak martabatkan guru (pada gajinya je..) tp keja di sbalik tabir kita.. orang tak sedar.. setau diaorg gaji cikgu sekarang dh x mcm dulu lg.. So.. dulu risau gak bila dgr gaji ckgu nak naik sbb tau musibah yg akn menimpa..rindunya dgn saat2 dulu..wlau gji ciput tp hrga brg ok.. di skolah murid tdidik smpurna..kluarga di rmh tak terabai..lain yg kita bljr kat mktab lain pulak kita kena buat.. ada ke tajuk gini2 dlm buku ee ah meng dulu? usia emas kita spatutnya dekatkan diri dgnNya dan bukannya asyik bkerja.. kita hanya penjawat awam sbg guru...jgn geram..jgn melatah.. sbr jelah dan bykkan doamu (moga manusia tidak tlalu tlalu leka mengejar kcanggihan dan kenikmatan sementara duniawi..)

Anonymous said...

Line skejap2 je dapat, byk yg xdapat, tersekat2, kerja suruh buat macam2.Yang buat program tahu srh buat je sbb kerja dia tu je. Kita cikgu ni nk kena mengajar lg, kerja yg dia srh buat lg,nk jd kerani lg, sistem fail tak usah cakap le, kalau dtg melawat kt sekolah ada je yg tak kena...

Anonymous said...

Bulan 2 ni kita kasi tukar....ha.ha..

Dah lama aku dengar ayat" kita akan kaji beban guru"..

Gunakan kuasa guru untuk buang pemimpin yg bangang tak abis2..

Anonymous said...

Kerja guru lebih teruk drp kerani di sekolah.....dah la kerani sekolah kami dipinjamkan ke ppd....haru biru laut

Anonymous said...

Salam kenapalah sistem APDM trouble utk admin guna server laju sikit asyik putus aje.. tak kan nak bangun pukul 3 pagi nak update data...itupun kalau bernasib baik , kalau tak usah guna sistem lagi baik tak memeningkan kepada guru - guru,

Anonymous said...

Banyak orang bersetuju, guna online boleh buat data dengan cepat dan pantas.. Tetapi apa yang berlaku kepada APDM sebaliknya. Kerja yang sepatutnya dibuat dalam setengah jam sudah jadi berjam-jam. Pengalaman ini telah berlaku kepada data emis..Sekarang server emis dah cukup laju. APDM patut belajar kepada pakar-pakar emis. Aplikasi EMIS dibuat berperingkat-peringkat dari offline kepada upload data dari sistem offline lepas itu baru dibuat secara online apabila data sudah mantap. Lagi satu aplikasi yang menyedihkan ialah HRMIS. Cantik dipandang hendak digunakan tak berjaya.. Terima kasih kerana beri peluang untuk komen.

Anonymous said...

The connection has timed out







The server at www.sekolahmalaysia.com is taking too long to respond.





The site could be temporarily unavailable or too busy. Try again in a few
moments.
If you are unable to load any pages, check your computer's network
connection.
If your computer or network is protected by a firewall or proxy, make sure
that Firefox is permitted to access the Web.

Anonymous said...

lanjutkan tarikh utk key in...

Anonymous said...

The connection to the server was reset while the page was loading. dari pukul 9 sehingga skrg. langsung xblh masuk website ni. pihak yg bkenaan tlg pantau sistem yg LEMBAP ini.

Anonymous said...

nie la keje paling bodoh sy pernah bt!!! sistem lembap!! dr pagi smpai skrg data sorang murid pun x blh masuk... rasanya skrg, kerani goyang kaki je, guru2 buat smua keja pengkeranian nie... guru kelas apatah lagi... sistem upgrade la sikit!! nie lembap nak mampus!! geram tahap cipan dah nie... lpas nie, x pyh ngajar, buat fail & masuk data je keje guru nie... dulu jadi ckgu best, skrg nie rasa mcm nak brenti je jadi ckgu... noreh getah lagi bagus la...skrg nie pla pakai sistem PBS konon.. budak tambah lemah, blajar pun x payah dah... PMR kan dah takde... sistem pendidikan makin merundum...

Anonymous said...

sek aku lagi hebat, tahun nie baru buat exam akhir tahun yg sepatutnya buat pd tahun lepas... bdk2 form 1 ramai x daftar lagi... bdk2 baru htr maklumat diri & ibu bapa pagi tadi, esok dah tarikh tutup... x tidur la aku malam nie...

Anonymous said...

apdm-emis=smm=... pasni tnggu jela menteri baru. sebab tu la sistem pendidikan kita tertinggal jauuuh benar. sebab cikgu2nya di 'perah'2 habis2an...cmna budak nak jd modal insan yg baik, dah cikgunya pun dijadikan alat nk menyenangkan org atas je..asal tukar menteri pelajaran, timbul la benda baru, alang2 kite tukau la semua kabinet skali...

Anonymous said...

kalau la ada peluang, aku cekik2 org2 kuat KPM yg buat APDM & PBS nie... bodoh btl la org 2..jom kita ramai2 tukar kerajaan yg makin merundum nie...

Anonymous said...

Sebenarnya...sistem sampah macam ni lah yang akan menghancurkan sistem perguruan dan sistem pendidikan secara keseluruhannya...tugas guru ialah untuk tumpukan perhatian pada pelajar2 yang dihantar oleh ibu bapa ke sekolah untuk menuntut ilmu...bukannya mengadap sistem yang menysahkan yang dibuat oleh golongan yang shok sendiri....ego dan pentingkan diri sendiri..guru2 boleh buat kerja sampingan macam ni...tapi jangan la di sogok dengan aplikasi yang sangat tidak berkualiti...kalau nak ikut negara maju pun...ukurla baju di badan sendiri..sebab tu la kalau nak lantik menteri ..jangan lantik yang bodoh sombong..

SSS said...

KOMPLEN TERUS KE KPM

Anonymous said...

KSSR guru-guru tidak dapat menumpukan kepada persembahan p&p yang terbaik kepada murid-murid kerana guru-guru terpaksa menggunakan yang terlebih kepada pentaksiran.klu macam ni tukar kerajaan aje la. tgk macam mana kerajaan baru nak buat. klu tak boleh bagi yang terbaik juga tukar balik.apa nak takut 5 tahun sekali. rakyat boleh pilih yang terbaik.klu lama sangat memerintah akan jadi karut

Anonymous said...

Selamat pagi semua yg terlibat dgn APDM... rasa rasanya seluruh warga pendidik yg mengendalikan APDM ni mengalami masalah yg sama.. jadi apa kata tak usah buat sampai lah sistem betul betul stabil.. kalau dapat surat tunjuk sebab suruh ADMIN APDM yg jawab kenapa sistemnya lembab dan tidak berfungsi.. sebab cikgu cikgu hanya sebagai end user aje.. kalau tak boleh buat ....kita lupakan aje sistem ini buang masa aje nak nagajar murid lagi baik dari dok buang masa dgn sistem lembab ni...

Anonymous said...

berhenti jer kerja jadi cikgu tu.cari kerja lain.jadi programmer try buat sistem yang cikgu2 tu nak.cangihhhhhhhhhhhh

Anonymous said...

What hapen to warga pendidik sekarang....rasa nya pihak kpm tersenyum puas mendengar keluhan guru2......mereka berjaya mengapikasikan satu sistem yang boleh memenuhkan hospital bahagia...wahai rakan2..ikut saja lh......

Anonymous said...

cikgu2...kita hanya mengeluh dlm page ni bersama orang yang senasib..sedangkan org yang sepatutnya dgr masalah kita tak tahu menahu...ada tak sesapa berani usulkan terus ke KPM?? rasanya diorg x alert dgn masalah kita ni...so kita kena bgtau la.kan??kan??

lanz said...

NAK KOMPLEN TERUS KE KPM PON MASALAH MAAA....2 HARI LEPAS WA PEGI KPM URUSAN AMBIL SURAT /SIJIL YG HILANG......KERANI DIA BNYAK CENGKADAK MAA...LAYAN KITA MACAM BAB*........NASIB BAIK DGN ORG UMAH SAYA.....KALAU NGAN SAYA, MAMPUS KERANI TU AKU MAKI...........AKU BOLEH BAGITAU NAMA KERANI TU, TAPI TAK YAHLAH , AKU PON ADE RASA HORMAT KAT ORANG LG..HEHE

Anonymous said...

SEPATUTNYA TEKNOLOGI MYENANGKAN MANUSIA....TETAPI TEKNOLOGI JADI MYUSAHKAN MANUSIA PULAK.

WAHAI ORG ATAS...JGN EGO DGN HAKCIPTA SMM DAN APDM NI.... KENAPA TAK GABUNG JADI SATU. CAKAP 1 MALAYSIA...TTP TAK JADI 1 PON.

Anonymous said...

DAH ADA 1 SYARIKAT BUAT UTK MYENANG KAN CIKGU,

SIAP JADI SMM SECARA ONLINE , MAKSUDNYA BOLEH BUAT DR RUMAH DAN TAK PAYAH INSTALL KAT PC.

....TTP KPM TAK NAK TRIMA.

RUMUSANNYA EGO MANUSIA JUGA MYUSAHKAN RAMAI MANUSIA.

Anonymous said...

Haram jadah sungguh...jenuh aku isi, tiba-tiba ari ni nama mak anak2 murid aku 3/4 jadi nama orang lain..(S****** binti A**** G*A**) habih camna....siap plak diupdate oleh sorang guru dari SMK S****** 9

Anonymous said...

Rubish!!! Rubish!!!!...why making teachers to do the same work repeatedly...yang plan SMM dan APDM ni pernah tak keyin data sebelum nie...dah lah sistem haprak betul....sign ini beratus kali tak masuk.... ingat guru tak de kerja lain ke daripada duduk key in data siang malam...think with ur brains not with ur backside.

Anonymous said...

IPTA & IPTS melambak kat Malaysia ni. Ada cyberjaya lagi... APDM? a joke

Anonymous said...

betul2 lah mnyusahkan apdm ni..saya sudah key in semua murid..sblum ada arahan kedua tuk kmas kini,,tetiba pk hem kc tw saya belum kyin 1 murid,,,sblum balik skolah saya sudah check semua daah ok..ingat kami ni teda kerja lainkh?/asyik kyin saja..???

Syariff Hidayatullah said...

Orang kata cikgu ni takde kerja. Cuti banyak. Balik kerja awal. Tapi diorang tak tahu. cikgu kerja 24 jam. tanda buku pelajar, tulis rancangan mengajar, rancangan tahunan, headcount, SAPS, HOTS, PBS, Latihan rumah sukan, Pengawas peperiksaan (tak dapat cuti hujung tahun, elaun sikit je), saya pulak kena latih pelajar sepak takraw setiap hari 4-7 ptg. balik sekolah kul 3. pastu kena pikir badan pengawas sekolah, guru tingkatan (APDM, SSM, buku register dan mcm2 lagi). Silap2 hari bulan, boleh gila. Nasib baik la ada pelajar2 ni, terhibur la jugak hatinya walaupun perangai entah apa2. Kalau nak ikutkan gaji, tak berbaloi jadi cikgu... tapi demi anak-anak bangsa yang semakin punah ini, aku korbankan masa dan otak yang serabut ini... huhu..

noorafizah kamaruddin said...

tolonglah ambil perhatian luahan hati kami

Anonymous said...

sistem tidak stabil....

irza said...

saya selaku gpk hem pun geram jgk.. kata pk apdm je.. 1 sistem data.. ttiba nama naik kt laman web ppd sk x anta data smm.. mcm s**l.. nyusahkan sy nyusahkn cikgu2 sy.. mcm diaorg xd keje lain.. sy slalu btau cikgu2 sy.. JGN bw blk keje sk ke umah.. kt umah tumpukn masa ngn kuaga.. bukan nya xde hari2 esok bole sambung keje2 tu.. kcuali esok kiamat lah..

sy pernah sound tegak2 dlm miting kt ppd.. jgn tau ngarah n kuo kn mama sk kt laman web kalo sk x siap keje.. cb korg amik alih tugas guru tu n tgk korg bole setelkn ke x.. sy kalo nk sound sy sound je.. bukan nye org2 ppd yg bayo gaji sy..ada tu br keje kt ppd x brp tahun nk sound2 kt lak.. bl kene bahasa blk tdiam..

ayah sy slalu pesan.. keje x slsai tgl kn d tmpat keje.. JGN bw blk umah.. esok2 bole sambg.. kt umah happy ngn family.. supaya xd kene darah tinggi @ msk hosptal permai.. apa pun family always come first..

Anonymous said...

GURU IBARAT LILIN MEMBAKAR DIRI ..

Anonymous said...

Sedarlah wahai guru-guru semua...kita semua sedang diperbodoh-bodohkan...oleh golongan-golongan bodoh sombong...urusan seharian dah tak tersusun...keluarga tunggag langgang...masa kita bersama keluarga direntap oleh manusia-manusia yang tiada hala tuju yang perasan hebat...lama kelamaan...seluruh warga pendidik akan hidup dalam keadaan yang tidak sihat..kurang tidur...kurang makan..kurang masa bersama keluarga...masa terpaksa dihabiskan di depan komputer sepanjang hari...kualiti hidup guru-guru sedang diperkotak-katikkan...pernahkah mereka memikirkan nasib pelajar-pelajar kita..tugas mengajar sekarang ni hanya menjadi tugas sampingan..tiada keutamaan lagi....apakah objektif sistem pendidikan kita sebenarnya...kejayaan pelajar atau berlumba-lumba mengeluarkan sistem yang "menyenangkan" kononnya...tetapi...kita semua tahukan..bagaimana menyenangkan nya sistem2 ni....baru sekarang ni rasa menyesalnya jadi cikgu setelah hampir 20 tahun mengajar...perasaan nikmat mengajar budak dah semakin hilang...sabar ada hadnya...sekian...

Anonymous said...

saya amat2 setuju keluarga tunggang langgang masa bersama keluarga x ada langsung. Suara sumbang org rumah dah mula berdengung.... anak2 semakin menjauhkan diri... apakah tujuan hidup kita sebenarnya...bila dah terlalu penat mana perginya keikhlasan kita semua wahai guru... masa mengajar pun dah 35 waktu sampai nak buat lesson plan, nak ke tandas dan makan pun x sempat... fikir-fikirkan lah wahai rakan guru.

Anonymous said...

Pihak atasan tahu nak ugut jer.. macam la data ni jer keje kita.. diorang tak paham ke kita guru ni byk keje lain?? kalau kita ni 'kerani' data mungkin benda ni boleh siap tepat pada masanya.. tapi kita ni 'guru' data.. 'guru'...

Anonymous said...

tolong lah wahai guru2 sekelian.
kamu urang sepatutnya bersyukur kerna masih ada kerja. berapa ramai urang di luar sana yg tiada kerja.

Anonymous said...

alamak...patutlah dah 5 hari sakit kepala...ngadap komputer lama nau rupanya...

Anonymous said...

kami lak kena ngajar 4-5 jam berterusan sampai bengkak urat kaki, transfomasi la ni...

Anonymous said...

so kesimpulannya ssm dah tkyah wat la ek...law ppd tanya leh aku jawab dalam pekeliling kat guna APDM je...cayalah.....leh jalan2 ng family....

Anonymous said...

bebanan tugas ini..
menjadikan ...
hasil yg terhasil...
daripada penghasilan...
di tahap ....
yg agak mengecewakan...
semua terus kejar-mengejar...
dikejar dgn hal-hal...
kejar - lari - hambat...
aduhai.....
semoga celik mata....
bukan selepas mata jadi buta...
tetapi KESILAUAN ini...
memang MENYAKITKAN mata....!!~

Anonymous said...

kerja data n key in online hrs kerani sklh yg buat,ni x..smp diorg semua tu makan gj buta kt ofis,siap ketawa2 huhahua lg,tlg kaji semula!!! cikgu biar bg data pd kerani shj,biar cikgu fokus pd murid,adanya perangai pelajar pelik2 skrg ni hanya kerana cikgu xmberi perhatian lebih dr segi disiplin dsebagainya!ibarat ibu bapa yg xfokus pd anak n anak akan mbrontak jgaj..cikgu bkn robot,smp ms p&p pn tpaksa kdg2 dguna buat kerja2 pengkeranian ni,sgh xadil!kerja ms d sklh pn xsempat smp bwk ke rmh,dpt anak,bini n laki yg mmahami xapa jgak,ni mlarut smp runtuh rmh tangga,dosa nk tunjuk kt sp???renung2kn lh...

Anonymous said...

Sape ade no tel muhyidin? Aku rasa nk kol dia je

Anonymous said...

nah no tel muhyidin jamban 014-4411444

Anonymous said...

sabar jelah kwn2..kite cuma org bawah2..melainkan kite ramai2 bersuara..buat itu, buat ini bukannya menjamin pelajar mndapat pendidikan yg berkualiti pun atau dapat membentuk sahsiah pelajar pun kn....dapat A pn belum tentu berkualiti...keputusan jatuh, graf pn meningkat...mata rakyat bo lah tutup..dh lah paling myampah byk sgt peraturan...pelajar buat apa pun, puncanya / kelemahan nya mesti tuding jari kt guru...padahal sistem pendidikan yg x betul...smpai bdk pun dh makin kurang ajar dgn guru...x bo rotan, tunjuk jari...mcm2 lah...rsnya kita dulu kena rotan x delah smpai masuk hspital...bo masuk U lg..

Anonymous said...

APDM dgn SMM mcm shiaaallllll

Anonymous said...

SIATEM KEPALA BUTUH.
KENAPA TAK AMBIL SAJA DARI SMM.
MENYUSAHKAN ORANG.
BABI PUNYA PEMBODEK2 PEMBUAT DASAR.
HARAMJADAH PUNYA DASAR.
KESIAN TENGOK BINI AKU YANG TERPAKSA BERJAGA SAMPAI PAGI GARA2 SISTEM BABI NI.
SMM KAN ADA KENAPA BALIK2 NAK ISI DATA.
MACAM TAKDA KERJA LAIN.
BABI PUNYA SISTEM.
KPM BODO MAKAN TAIK.

Anonymous said...

jumlah guru 400,000 bro (ikut wiki).... gua time kt U student 20,000 dah jem server time nk daftar subjek....

tolong upgrade @ tambah server, ke bajet beli server dah kena songlap...

gua syak yang reka sistem ni dah kena makan dek sumpah ratusan ribu cikgu kot

btw gua bukan cikgu

Anonymous said...

Kita ni.... semua guru yang lebih TERUK daripada
"SUGAR CANE" tau!!!!!???????? Kita semua diperah...........petang pi sekolah! 28 waktu tambah KOKO 2 waktu! Perhimpunan 1 waktu! Tambah lagi relieve 1-2 waktu tiap tiap minggu! Malam kena jaga anak. Biar mereka tidur.... malam-malam buta buat kerja GILA_GILA ONLINE!!!!!

Anonymous said...

betul tu. sy rasa keluarga saya terabai kerana hendak memenuhi sistem pendidikan masa kini. sangat stress bekerja sbg cikgu. itu pun masih ramai lg org diluar sana mengutuk kerja ckgu makan gaji buta. kalau ada gaji overtime kaya ckgu2 di malaysia ni. saya harap kerajaan menilai balik segala dasar pendidikan skrg. jangan mengejar nama dengan memepergunakan org lain. mereka xpatut menbuat dasar hanya melihat pada satu sudut sahaja. ingat kami penggerak sistem pendidikan.

Anonymous said...

DAHLE SURUH CIKGU KERJA SAMPAI UMUR 60.LEPASTU BERMACAM-MACAM DATA KENE ISI ONLINE.PASWORDNYA BUKAN 1,2 TAPI GAMAKNYA SEPANJANG JADI CIKGU NI MAU BERATUS PASWORD YANG BAKAL MUNCUL.SAYA TENGOK SETIAP JABATAN BERLUMBA-LUMBA MENIMBUNKAN BEBAN TUGAS UNTUK DILAKSANAKAN DI SEKOLAH.MACAM ADA PERTANDINGAN JABATAN MANA YANG PALING BERJAYA MEMBUATKAN CIKGU SAKIT JIWA.CE PIKIOR SIKIT,KALAU TERLALU BANYAK DATA YG PERLU RUSH UNTUK DIEKSPORT KE INTERNET,FIKIRAN DAN TUMPUAN CIKGU UNTUK MENGINSANKAN DAN MENGHASILKAN MURID YANG BERJAYA SERTA BERKUALITI AKAN HANYA AKAN TERLIHAT SEKADAR DI KERTAS SAHAJA.TETAPI REALITINYA ?

Anonymous said...

buat setakat yang sempat je....masuk kelas ngaja...tanda buku...keje sekolah,tinggal kat sekolah je...balik umah,wat keje umah pulak...

Anonymous said...

semakin hari semakin terbeban.. lebih2 lg e-hadir murid perlu diisi seawal 7.00 pagi.. motivasi diri semakin kurang dgn SPPBS, LINUS, APDM, Terbaru e-hadir.. manual dgn online.. kena buat 2 kerja dlm satu masa.. ;(.. minat utk menjadi guru adalah utk mendidik anak2.. tetapi terbeban dgn kerja2 yg tidak sepatutnya..

Anonymous said...

Dalam kekalutan bebanan tugas yang semakin lari dari bidang saya salute kepada semua guru kerana tetap memikirkan anak-anak didik mereka..memang itulah hati guru...dan memang itu lah tugas sebenar guru...melahirkan insaniah dari seorang insan...bukan robot..namun JERI makin hilang dek kekalutan yang lebih melihat hasilan diatas kertas dan online dari yang asal.. fungsi guru itu...memang tidak dinafikan kecanggihan teknologi patut seiring dengan peredaran zaman dan rasanya guru-guru juga tidak begitu dangkal untuk menggunakan semua gadget teknologi ini...tapi alangkah bijak jika pihak atasan dapat memikirkannya..kenapa tidak diwujudkan post yang lebih kepada yang masih menganggur lagi untuk mengisi kekosongan jawatan untuk melakukan tugas2 tersebut...supaya guru dapat memberikan tumpuan kepada mendidik generasi yang bakal menjadi pewaris negara...yang bakal menjadi pemimpin negara yang bagaimana dimasa akan datang...

Anonymous said...

Salam 1 malaysia..
saya seorang PT sekolah.. pun buat juga kerja apdm ini ye cikgu... kalau sekolah lain saya tak tahu lah..cikgu yang kene key in..kerja sekarang ni.. memang tak payah nak cakap..buat je lah... tapi betul juga...dah la key in SMM, e-operasi, hrmis dll... buat apa nak di key in lagi dlm apdm..macam2 aplikasi..nanti cikgu kata ..ni kerja PT..mcm lah PT sekolah tak ada kerja lain nak dibuat cikgu..

Anonymous said...

Saya seorang Cikgu, otak saya Dah tak senang nak fikirkan strategi dan aktiviti dalam p&p, tapi Dah penuh dengan key-in Ini, itu, sediakan fail pelajar dan sebagainya. Macanmana Kualiti p&p boleh meningkat? Apa guna adakan MMI, padahal kualiti p&p tak baik.

Anonymous said...

Gamaknya orang atasan nun dok gelak terbahak2 puas hati bila baca komen2 disini...sambil dalam hati dok kata...apa aku peduli....janji aku senang lenang kat atas ni....lagi di komplen...lagi banyak sistem stupid yang muncul....kalau dibandingkan guru2 diluar negara....mereka hanya fokus pada pelajar dan bagaimana nak meningkatkan perstasi pelajar...yang lain tu ada pihak lain yang uruskan....disini pulak.....kalau boleh...nak tekan habis habisan pihak guru2 ni....

Anonymous said...

paling sedih bila pihak penbtadbiran sekolah yang banyak suruh kami ni pikul tugas dia suruh isi data cepat secara tak de otak..tak tau dah pukul berapa dah berapa hari kami berjaga

Anonymous said...

banyak bersabarlah.....buat ler apa yang terdaya...nak kutuk orang tukang buat software ni pun tak patut gak..cekgu cekgi weh....dia pun kerja nak KOH macam kita dok terendap mata nak menyenangkan kita semua...dah arahan dari atas...yang atas tu pun arahan dari atas..up..up..look up..what can you see...oh ho....everything comes from HIM...Redha ya!!! Inilah JIHAD....

Anonymous said...

REdha...??? Jihad..???? kepala otak hang lerrr....

Anonymous said...

kalau betul betul kerajaan nak buat tranfomasi terhadap pendidikan lantiklah beberapa pegawai khas di sekolah bagi melaksanakan sistem ini.Guru guru hanyalah menjalankan P&P sahaja, barulah guru tidak tertekan..ini baru profesional..tengok mcm negara maju di luar sana tu....bagaimana mereka laksanakan program seperti ini...di Malaysia guru adalah segala galanya...

Anonymous said...

Hantar aje kerani tambahan atau wujudkan jawatan guru pembantu di sekolah untuk key in markah dan menolong guru untuk kerja-kerja KSSR.
Kerja kita mengajar dengan penuh dedikasi,
bukannya key in markah sampai lima pagi.
saps tak ada masalah.cepat dan mudah.
tapi sppbs,amat renyah dan merumitkan.lepas tu kena tunggu berjam-jam.nak key in sorang-sorang pulak. tu,bayangkan berapa banyak evidens nak diperiksa,nak di key in dan nak masukkan evidens ke dalam fail.Lepas tu kalau budak salah jawab, nak fotostat sekali lagi dan bagi pada murid. kalau ajar bm ,campur dengan linus lagi,nak panggil budak baca sorang-sorang,bayangkan kalau kelas ramai budak.bising pula tu,mintalah pegawai-pegawai yang dapat menunjukkan cara mengendalikan kelas kssr campur literasi.dalam masa satu jam.Cakap tak serupa bikin.Semua orang boleh cakap.Cuba rekodkan contoh tayangan video dan papar di you tube dan sebagainya.Bagaimana nak handle murid kumpulan A,B ,C,D dan E dalam kelas.

Anonymous said...

Ada cikgu yang dapat 3-4 kelas KSSR.bayangkan nak sediakan evidens,nak masukkan ke dalam fail.nak tanda secara manual,nak fotostat sekali lagi kalau budak salah,ingat kita ni robot ke boleh ingat siapa betul semua,siapa salah.budak -budak pemulihan,linus tegar macam mana nak jawab soalan KSSR.Senangnya cakap.Kita bukannya ajar kelas KSSR aje.Tahap 2 lagi.Nak buat program peningkatan lagi.MBM MBI lagi.Linus lagi.Protim lagi.Tak masuk akal langsung.Pentadbir pun satu hal jugak.Tak tahu ke nak buat agihan sama rata pembahagian tugas dan agihan kelas.Ingat senang ke nak ajar sekarang ni.Nak buat kerja-kerja kokurikulum lagi.Orang pejabat pukul lima dah balik dah,tapi cikgu-cikgu masih di padang buat kokurikulum,kelab la,persatuan la,satu murid satu sukan.Orang pejabat tak berpeluh,badan tak busuk dan berlengas sebab duduk dalam aircon.Guru macam kuli,naik turun blok pergi ajar.lepas tu stayback untuk kelas tambahan,kipas pusing mcm nak mati.budak dahle ramai,bising dan saya percaya lama-kelamaan guru-guru akan menjadi semakin tidak waras dan naik angin,tambah-tambah dengan cuaca panas gila.

Anonymous said...

Saya lapan kelas kssr....dengan sistem bahalol macam ni...veryyyyy...stupidddddd......

Anonymous said...

Yang kita tulis tulis ni,pihak kementerian tak nampak ke

Anonymous said...

Bukan senang nak ajar kelas KSSR.Nak buat evidens lagi.Nak kesan budak mana yang perlu diberi kertas sekali lagi untuk buat pembetulan lagi.Lepas tu nak masukkan evidens ke dalam fail.Budak tak dibenarkan tolong kerana takut kertas koyak.Nak ajar budak LINUS lagi.Budak LINUS pun ada pelbagai brand,ada yang boleh baca petikan,ada yang boleh baca ayat,ada yang boleh baca suku kata dan ada yang masih belum kenal huruf.Pening-pening.Murid-murid arus Perdana pun ada pelbagai aras.kalau tunjuk latihan dalam buku latihan yang susah sikit ,langsung meereka tutup minda. Buku aktiviti dan buku teks ,arasnya terlalu susah.Nak bagi budak baca satu hal,lepas tu nak bagi mereka faham apa yang dibaca pun satu hal.Sungguh memenatkan.Ibu bapa bukannya nak ajar anak-anak di rumah.semuanya bergantung kepada guru 100%.Minta sangatlah guru-guru cemerlang,pilih satu tajuk dan masukkan dalam you tube macam mana nak handle budak linus,arus perdana,lepas tu nak ajar murid pemulihan ;semuanya dalam masa satu jam.
Kami budak baru belajar
Kalau pandai tolong tunjukkan.

Jangan pilih tajuk yang senang.Pilih tajuk yang susah sikit.

Kadang-kadang KSSR menyenangkan dan menghiburkan tetapi most of the time KSSR amat membebankan,menyakitkan hati,merenggangkan hubungan kekeluargaan,menaikkan bil elektrik guru,menaikkan darah tinggi guru,mematahkan semangat guru untuk membimbing murid yang lemah kerana terpaksa mengambil masa membuat kerja-kerja perkeranian,penipuan,pembohongan,pilih kasih kerana takut kepada ibu bapa yang sensitif dan suka mencari pasal.Akhir kata,hapuskan aje KSSR,Cari satu sistem yang dapat menyenangkan semua pihak.

Anonymous said...

Kenapa masih ada sekolah yang buat ujian bulanan dan bagi markah seperti KBSR.Masih ada pihak-pihak yang suka membebankan guru.Nak buat evidens lagi,Lepas tu nak kira markah untuk ujian bulanan.Bukan dua kali kerja ke?Bukan ke untuk KSSR semua ujian dan peperiksaan dimasuhkan.Habis kenapa masih ada guru besar yang mengarahkan guru-guru membuat kertas ujian yang berasingan untuk mengira kedudukan dalam kelas dan sebagainya. Kononnya takut kepada ibu bapa.Kenapa guru besar tak beri taklimat kepada waris awal tahun tentang perlaksanaan KSSR?

Lepas tu kalau ada murid tak hadir,kena pula beri kertas evidens kepada mereka.Guru-guru mesti jadi robot.Kena ingat nama murid yang tak buat ujian bulanan,tak buat evidens,tak buat pembetulan dan tak jawab dengan sempurna kesemua soalan yang diberikan.SUNGGUH MEMBEBANKAN!.

Anonymous said...

sepuluh sebelas kelas dah berturut tahun saya dapat..ketakpuasan hati dgn lambakan keje tu memang ada..tapi istighfar le banyak2..buat yang termampu.yang penting usaha nak buat..

Anonymous said...

KSSR................
membebankan
menyusahkan
merenggangkan
membodohkan
membazirkan
menghalalkan penipuan
memenatkan
membutakan mata
mengurangkan masa tidur
meningkatkan pressure
meranapkan intstitusi kekeluargaan
memeningkan
menjauhkan diri (anak -takut kena jerkah)
memualkan
menjemukan
menaikkan bil elektrik yang semakin tinggi.
dan bermacam -macam MMMMMMMMMMMM lagi.

AKHIR KATA :::::::::MENGHAPUSKAN LEBIH BAIK DARIPADA MENYIMPAN.

Anonymous said...

Pihak pentadbir sepatutnya lebih adil dan saksama.Masih kita mendengar guru-guru terpaksa key in data KSSR lebih dari 4 kelas. Kenapa hal ini boleh berlaku?Bukankah pihak JPN dan PPD sudahpun memaklumkan kepada pihak pentadbir supaya berlaku adil. Apakah pihak pentadbir mempunyai agendanya ynag tersendiri;iaitu sentiasa membebankan guru-guru yang boleh buat kerja.Guru yang liat tidak diganggu.Sampai bila akan jadi senario seperti ini.Kenapa tidak pihak pentadbir aje yang ambil kelas KSSR ini.Belum cuba belum tahu kan?Rasalah sengkang mata sampai 4-5 pagi cuba key in data.dan rasalah bagaimana susahnya mengawal disiplin sambil memasukkan evidens ke dalam fail.Rasakan juga apabila kita terpaksa bergelut dengan masa untuk menjadi superteacher menghabiskan semua kerja dalam masa yang ditetapkan.Kononnya kena patuhi masa yang diberi.Orang yang mengajar 1 atau 2 kelas oklah.tetapi yang mengajar 4-6 kelas bagaimana pula?

Anonymous said...

Saya ingin menarik perhatian semua terhadap apa yang berlaku di kelas KSSR.Guru akan mengajar seperti biasa.Siap dengan ABMnya,siap dengan lesson plannya.Semua nampak ok.Murid yang pandai akan memperolehi ilmu dengan minda yang terbuka.Murid yang lemah akan terumbang ambing di lautan mencari pelampung.kalau masih ada semangat waja,selamatlah dia.Akan tetapi ,berapa ramai murid yang dibantu oleh guru?Guru terpaksa bergelut dengan murid yang super pandai,pandai,lemah,sangat lemah dan tegar .Kesemuanya dalam satu kelas seumpama syampu 4 dalam satu.Kalaulah ada guru tadi yang benar-benar berdedikasi ,beliau akan buat aktiviti pemulihan.Satu persoalan,masa mencukupi ke?Lepas tu,nak buat evidens di kelas;murid yang super pandai akan dapat menjawab dalam masa 5 minit.Apakah yang akan berlaku kepada murid-murid yang kurang pandai.Matanya akan liar mencari jawapan kawannya,kan.walaupun guru menempatkan murid seperti calon UPSR,tetapi bayangkan kelas yang sempit dan terdapat 35 orang murid di dalamnya.Kadang-kadang ada guru yang menghalalkan peniruan,kerana tekanan daripada pihak pentadbir dan pihak atasan kononnya mahukan murid -murid mencapai band yang tinggi.Mimpika mereka.hendak membatang suku kata pun tak lepas,macam mana nak masuk Band 2?Magik ke atau saje tak nak akui kelemahan sistem penilaian kita.begitu juga dengan kerja -kerja fail.Kita hanya kaya membuang masa dengan menyediakan fail dan kertas kerja yang cantik ,kemas dan menawan hati PPD dan JPN serta pihak kementerian,tetapi berapa banyak murid yang masih tidak boleh membaca dengan lancar di tahun 2 dan 3?Lucunya apabila standard pengukuran LINUS yang amat rendah digunapakai untuk menguji kemahiran menulis dan membaca murid.Bandingkan dengan petikan yang terdapat dalam buku teks dan buku aktiviti.Berapa ramai murid ex-Linus yang tercicir dan terlepas kereta api dan masih menunggu di stesen kereta api untuk menaikinya semula.Sungguh menyedihkan dan sungguh membimbangkan.Wujudkan jawatan guru pemulihan yang lebih mantap dan guru pemulihan yang benar-benar berkaliber dalam menangani masalah pemulihan.Sediakan insentif kepada guru-guru yang berjaya memulihkan murid-murid pemulihan dengan jayanya.siap dengan bukti dan evidens dan bukannya dengan tipu helah.Semakin lama saya dalam profesion ini,saya menjadi sangat sensitif melihat murid-murid pemulihan yang terumbang-ambing di lautan yang tiada hujung pangkalnya.Janganlah puas hati jika murid tersebut boleh membatang suku kata sedangkan kawan-kawannya sudah boleh membaca ayat dan petikan yang panjang.
Renungkanlah..................

Anonymous said...

Hadiah sempena Hari Guru 2013(Permintaan khas sebelum pilihan raya-moga-moga dimakbulkan oleh PM tersayang kita)

1. Hapuskan atau buat penambahbaikan terhadap KSSR.
2.Kurangkan beban guru di sekolah.
3. Adakan CCTV di rumah supaya pihak pentadbir dan pihak atasan tahu dan nampak yang kerja guru tidak berakhir pada pukul 1.15 petang.Ada guru yang membuat kerja-kerja sekolah sehingga 2 pagi dan terpaksa bangun pada pukul 5.00 pagi.Tidak ada penjawat jawatan lain yang membawa kerja pulang ke rumah.Tanya sahaja kepada orang yang bekerja di pejabat kerajaan,berapa ramai yang usung fail ke rumah?
4. Wujudkan semula Skim Baucar Tuisyen untuk murid murid lemah sahaja.
5.Wujudkanjawatan pembantu guru.key in markah.Biarkan guru mengajar dan terus mengajar dengan penuh dedikasi.
6. Biarkan guru rehat sepenuhnya sepenuhnya sebelum latihan kokurikulum dimulakan.Tidak adil langsung,makan terburu-buru,lepas tu terus kena pergi untuk latihan kokurikulum. Nak pergi tandas pun tak ada masa.
7. Kalau ada guru yang pergi ke hospital,biarkan guru menerima rawatan terlebih dahulu kerana guru terpaksa sambung ajar dan ganti semula apa yang terlepas .Bukankah membuang masa menunggu giliran sehingga pukul 11 pagi untuk berjumpa dengan doktor dan terpaksa menunggu semula untuk mengambil ubat?
8.Guru-guru wanita diwajibkan menjalani pemeriksaan kesihatan 6 bulan sekali.Ini kerana ramai yang suka tahan buang air kecil.Guru tension dan stres kerana tiada masa untuk ambil anak .Anak terbiar keseorangan di sekolah kerana pihak pentadbir buat meeting tergempar kerap kali.Jangan sampai ada anak yang terkunci dalam kereta kerana guru terlalu memikirkan hal-hal sekolah.
9.Sediakan voucer percutian untuk guru.Beri diskaun berpatutan.Guru -guru perlu diberi ruang untuk hilangkan stres.
dan yang akhir sekali
10.Wajibkan pihak PPD dan JPN turun padang ke sekolah mengkaji masalah yang dihadapi oleh guru.Cakap dengan guru dan bukannya dengan pihak pentadbir.

TERIMA KASIHHHHHHHHHHHHH

Anonymous said...

Life is pretty unfair sometimes..in our everyday's life, we're faced with choices whether to do it or not. As for APDM, as much as I hate doing it, I still hv to do it, come rain or shine..do I have a choice here..of I I don't, right? Otherwise, I won't be named as ' cikgu' anymore..

Anonymous said...

I wonder if the kementerian people bother to look at this page.They are not bothered at all.This is because they are very much comfortable ,sitting in their aircon room and planning how to torture us in the next episode.



Anonymous said...

hampir 22 tahun saya guru,sekarang ni dah byk kerja perkeranian yg kena buat,masuk data keluar data,masuk kelas kena tulis dlm buku keberadaan dlm kelas,takut cigku ponteng kelas,kalau bab tulis surat kerja kerani tu,tak payah sebutle....mcm2 ada,mgkin lepas ni cikgu kena tulis surat saman,isi borang nak pinjam itu nak pinjam ini,borng itu borang ini maklumle semua cikgu kena buat,saya cadangkan kpd KPM masa cuti boleh antar cikgu jadi tentera,jaga sempadan dan keselamatan negara.sbb cikgu semua boleh buat.Kalau pasal tranformasi naik pening jugak ,tapi masalah murid 40 org dlm kelas sampai sekarang tak pernah selesai pun.Makmal komputer bukan dah jadi gajah putih,entah jadi apa pun tak tau,nak guna komputer dah ketinggalan zaman.akhirnya jadi batu nisan tak bernama.....

Anonymous said...

kementerian pelajaran la yang paling banyak buat pembaharuan setiap tahun. Saya bermula mengajar dengan dasar PPSMI,kemudian diperkenalkan LINUS, KSSR, MBMMBI, 1 Murid 1 Sukan dan sebagainya. Cikgu bukan setakat mengajar, tetapi cikgu juga membuat kerja-kerja lain seperti masukkan markah dalam sistem SAPS dan SPPBS, kemaskini maklumat murid dalam APDM/SMM, kemaskini makmumat guru dalam EMIS ONLINE dan E OPERASI, kemaskini maklumat disiplin dlm SSDM, kemaskini maklumat murid untuk permohonan ke Asrama Penuh, latih murid sukan, bawa murid ke pertandingan kokorikulum dan lain-lain.

Anonymous said...

Lain menteri, lain kerjanya.Pakat-pakat nak buat program pembaharuan.Nanti org sebut, menteri ni program dia yang ni..nampak la dia buat kerjakan..nak dapat nama .Nak suruh jadi sebutan.Dr kbsr,semakan kbsr,ppsmi,kssr.Juga dari 3M, KIA 2m, linus dan mungkin akan datang entah apa lagi.Yang buat program, hemmm sedap je. Yang jadi testimoni guru dan murid.Mereka tak rasa pun kerja2 tu, tahu pandai ckp je..mcm nak kaji beban guru..skrg apa jadi.Hampehhh..makin bertambah ada la..tu penganiayaan dalam diam terhadap guru dan murid tanpa disedari..kalau sedar pun buat2 tak sedar tak nampak...

Anonymous said...

Sebenarnya dalam pelang pembangunan negera salah satu dari fokus utamanya ialah membangunkan pendidikan. Entah di mana silapnya, semakin bertukar menteri semakin bercelaru seleranya. Negara kita telahpun ada blueprintnya sendiri, apa yang menakjubkan tiada apapun di dalam blueprint itu yang dituruti malah blueprint itu pula yang terpaksa menurut kehendak otang-orang yang tertentu. Hari ini kita berbicara tentang kssr, esok? Menteri sebenarnya tidak pernah hendak mengambil iktibar dari sejarah jatuh bangunnya politik dan politiking...

Anonymous said...

I would like to ask you here... are they really bother what was written here? hey men... those ministers now laughing at us. They will easily threat to move you merrily..they will send people from JPN or Nazirans to catch you!!! CUT MY FINGER!!!!

Anonymous said...

We must fight for our rights.We are teachers,not clerks to Key in data,We are born to teach.The politicians who implement all the DASAR are resting and still thinking of so many things to torture the teachers..So that their names will be in history text books.
Teachers ,dont be afraid to voice out your view.
This is the best platform.No one can send you or transfer you out
without ant apparent reason.

Tell them to come and stay one week in school.Let them see and the pressure of having 35-40 students in a class.,marking books of so many classes,preparing and marking so many exam papers....and teaching UPSR and KSSR classes ,having co curriculur activites in the evening and going back home to continue your unfinished work and staying up late at night to do your lenghty lesson plan.What about house work?

Anonymous said...

Guru-guru tertekan.
PUNCA UTAMA
1.Mesyuarat berjam-jam yang tidak habis-habis membincangkan benda yang sama.
2.Paperwork yang mengambil masa sehingga guru tidak cukup tidur.(data.data.data)
3.Kelas tambahan yang terlalu menekan guru.
4.Jadual yang terlalu padat sehingga mengabaikan masa untuk guru makan dan minum .
5. Jadual ganti yang menyeksakan guru.Pentadbir hanya mengambil satu waktu sahaja.Itupun tidak mengajar.Guru dipaksa mengajar meskipun pada hari tersebut guru mempunyai 7 waktu mengajar.

Anonymous said...

Setiap orang berhak bersuara. Setiap orang boleh menuntut hak. Apa yang penting kita hendaklah tunaikan hak-hak itu sebaik mungkin semoga hidup kita sentiasa diberkati .

Anonymous said...

kalau x tahu tugas clerk jgn pakai cakap cakap tugas clerk key in data yer..... zaman dah berubah dunia dh maju.. kenalah terima hakikat kerja makin banyak stress makin tinggi... it's up 2 u how 2 handle ur problem n stress

Anonymous said...

Begini lah nasib diri ku yang malang oh TUHAN. Tidak boleh bersenang lenang.Berehat sekejap GB dah meradang,kerja banyak hendak dibuat.........
Buat donoo aje...... lantoklah.

Anonymous said...

Bila banyak sangat key in, lupe pulak password yang mana satu nak masuk, banyak sangat passwordnye, lepas ni aku kena tampal setiap
p.word tu kad dinding tepi katil aku, mcm hafal sifir zaman kanak2 dulu, bagus tak cadangan aku tu...

Anonymous said...

peliknya kenapa data yg ada pada ssm tidak link ngan apdm..ini keja dok isi data berkali2 setahun...belum ngan eoperasi lagi..kssr lagi...entah apa apa lagi....tambah kedatangan murid lagi...bila lambat isi..ppd pun talipon,aku ni sampai sekarang tak tidur lagi... nakmasuk kan sk asrama penuh murid.. dah suruh ibu bapa isi..akibatnya teponjadi hotline pulak... akhirnya aku kena masukb kan juga...padan muka aku...

Anonymous said...

Sekarang ni terlalu banyak sistem -on-line ...komplain bnyk sbb dunia dah canggih tapi internet selalu problem jadi menyusahkan.Mcm kami guru yg memang balik jam 5 ptg lagi lah dgn asrama...sampai takda ruang utk family. Saya selalu tak tidur bila dah mcm2 ada deadline.Umur meningkat tidur tak cukup ,kurang masa utk family nak masak lagi rumah tunggang langgang bos nak cepat semua utk kerja yg lain plak.Org JPN pun ada yg kasar marah-marah klau lambat bagi maklumat on-line sdangkan deadline belum tamat.Tension tapi buat juga. Disiplin pelajar ,pelajaran pelajar jadi msalah.Patutlah ramai guru retire early..ramai tak mau tunggu 60 atau 58 dsb..Faham siksanya..memang kerja mulia tapi jgn smpai kerja org lain boleh main facebook lama cikgu klau tak bawea balik rumah kerjanya, kena pi sek or pejabat waktu malam dan cuti.Mak bapak di kg pun hairan sibuk beno cikgu smpai takdan balik kg, Raya sat je ada kerja lah...adaje...macam menipu plak tapi memang ada keja. Tlh lah kaji lagi beban guru yg konon nya nak dikurangkan sbab CORE BUSINESS DAH HANCUR. Tiada lg keseronokan nak mengajar anak didik kita.Pelajar pun ingat mcam cikgu tak bersungguh adaje tugas lain...renungknlah.....

Anonymous said...

pagi td sibuk kat padang ada sukantara...xturun padang kang cikgu2 lain cakap apa pulak...dh tengahari..ada kelas pulak...HEM pulak sibuk ckp psl APDM yg xupdate lg...PPD dh telefon...abis tu nk tinggal kelas ke buat??? semlm dn minggu lepas dh 5, 6 kali cuba buat xboleh2...hari ni cuba lagi..x boleh gak...ingatkn komputer rumah or line internet rumah lembab...bekejar g sekolah balik pukul 3 petang...rupanya kat sekolah pun sama gak...jadi kesimpulannya adakah salah aku kalau aku hempas komputer sekolah ni?????

Anonymous said...

Maklumat yg sama, disuruh masuk pada sistem berlainan, Apa ke bagusnya. mula-mula SMM, pas tu APDM, pastu SPS, tambah lagi e operasi, hrmis. Macam2 le, pdp nth kemana le cikgu sekarang, Kesian anak-anakku dan anak-anak orang lain yang bergelar anak murid. Sistem boleh le ada lajunya kalau kul 2 3 pagi. Ate idak ke ngantuk dibuatnya, dalam kelas cikgu berpinar. Renungkanlah.

Anonymous said...

Kt PPD kami SMM masih kena update sentiasa utk tujuan permohonan Biasiswa.Dh ada APDM knp masih perlu SMM?yg terbaru e-Prestasi guru.Lps taklimat haritu dengarnya mcm semua pelajar perlu ada TOV & ETR termasuk pelajar Form 1&2 (kumpulan pelajar PBS).tapi dalam SAPS, pelajar Form 1 & 2 tak terlibat. Dalam SPPBS x de maklumat TOV & ETR, yang ada Band system.Boleh mereng mcm ni.Org2 kt kementerian ni masing2 nk tunjuk hebat boleh buat sistem itu dan ini.Tapi akhirnya semua caca marba.Guru yang melaksana yg pening,stress....Bila bertukar kepimpinan di peringkat atasan semua nak tunjuk hebat, nk buat dasar baru,tapi guru diperingkat pelaksana yang pening.Tiap-tiap tahun ada je sistem e-(tah apa2) yang diperkenalkan.tapi asyik server error.bila dah lepas date line kata guru x buat kerja,buat kerja last minute.baru-baru ni heboh pasal virtual learning (1bestarinet) pulak.Iklan dah masuk TV. Oh Pendidkan Malaysiaku.....

Anonymous said...

Sistem yang menyusahkan!!!!!...cikgu2 jangan salahkan kerani sangat.....kami kerani2 pon kena macam mana cikgu2 kena..kalu nak suruh kerani2 berhenti kerja boleh ka amik tugas kerani buat gaji....buat kewangan....mulut tue kena jaga jugak jangan sedap mulut ja nak cakap....pasai KPM wat sistem yang menyusahkan nie..habeh kerani2 kena maki....gaji dapat tak banyak mana maki ja dapat lebih....kerani-kerani sekolah pun bukannya ramai....kami pon bukannya robot tuk senang ja nak dimaki hamun..kepada yang berkata "baik kerani-kerani semua berhenti kerja".... JANGAN FIKIR KEPALA HOTAK SENDIRI SAJA OK..kami kerani pun dah semakin teruk dan terseksa ngan sistem yang dilaksanakan ini...SEKIAN,TERIMA KASIH....

NTAHLAH said...

PELIK KAN.... KENAPA KORANG KERJA KAT SEKOLAH YE? ADA JADI CIKGU... JADI KERANI.... JADI SUAMI/ISTERI KEPADA CIKGU.....

KALAU TERTEKAN SANGAT... CARI KERJA LAIN LA.....

NTAHLAH.... KADANG2 TERPIKIR... YANG DOK MAKI HAMUN NI... CIKGU KE?... NTAHLAH

NTAHLAH....KORANG KE YANG AKAN AJAR ANAK2 AKU JADI ORANG YANG BAIK?...... NTAHLAH

NTAHLAH... AKU RASA TANGGUNGJAWAB TU PENTINGKAN?.... NTAHLAH.

NTAHLAH.... RASANYA TAKDE KERJA DLM DUNIA NI YANG TAKDE BEBAN... ADE KE?...... NTAHLAH.

NTAHLAH... NAK TAIP APE LAGI YE... TERPULANG PADA DIRI SENDIRI.... NTAHLAH....

HENDAK SERIBU DAYA...... KALAU TAK NAK....... NTAHLAH

PEACE TO ALL THE TEACHERS THAT HAD MADE ME A BETTER PERSON TODAY AND INSYA ALLAH, IN MY FUTURE..

THANX AND MAY ALLAH BLESS YOU ALL.... TEACHERS

Anonymous said...

kita bukan menyalahkan dasar yang dibuat oleh kerajaan tentang pendidikan Negara. pastinya setiap pembaharuan yang dibuat ada kebaikannya untuk Negara. Cuma apa yang menjadi penghalangnya ialah bagaimana dasar tersebut ingin dilaksanakan.
Tentunya KAJIAN DAN PERANCANGAN yang sitematik dan telus perlu diadakan. Kemaskini segala masalah sebelum dilaksanakankan kerana ianya melibatkan pelbagai pihak dan tentunya kos kewangan dan tenaga. Apa yang utama, jangan jadikan tahap murid tertentu sebagai bahan kajian. Saya percaya pihak kementerian menyedari masalah ini terutamanya dalam pengisian maklumat sppbs. Sistem capaian internetnya yang lemah dan menjadi beban kepada guru. Vegitu juga pelbagai system "e "yang diperkenalkan . sepatutgnya ianya tidak perlu ada pertindihan maklumat. Saya percaya on paper , semuanya sudah cantik. Harapnya pihak yang bertanggungjawab dalam semua program dan sistem ini duduk semeja dan berbincang. Demi masa depan anak-anak kita. Janganlah sekadar melepaskan batuk ditangga. Pendidikan bukannya suatu perkara yang boleh dicuba-cuba. Terima kasih. Sedia Berkhidmat. Saya yang Menurut Perintah. Seperkara lagi , tolong sampaikan masalah ini kepada Pak Menteri Pelajaran kita. Jangan hanya sampaikan maklumat yang sedap didengar sahaja. Padahal pelbagai masalah dibawah tidak dikhabarkan. TQ

Anonymous said...

Sekarang ni pembantu tadbir diberi tugas untuk mengisi kehadiran murid ke dalam sistem bukannya cikgu ... tapi tak taulah kot ade yang cikgu wat keje ni... kalau lambat isi kehadiran..ppd atau jpn akan telefon ... line pulak mengalahkan kura - kura..ade jugak kelas yang x antar register... kerani jugak kena marah..apa nak dikata...

Anonymous said...

saps pun dah lambat macam kura-kura.bazir elektrik,bazir masa,bazir masa duduk mengadap komputer,abaikan masa bersama keluarga.
dah ada saps online,masih ada pentadbir yang menyuruh guru-guru menyalin markah dalam kad kemajuan.Saps pulak,,,,kejap ok..kkejap reload reload reload.bencinya.Kalau budak 30 orang lebih,bersengkanglah mata menyalin markah.Apa nak jadi dengan dunia pendidikan sekarang ni,yang senang disusah-susahkan,yang susah disenang-senangkan.Masa bersama murid ,mendengar cerita/pengalaman murid sudah tidak ada sama sekali.Kalau murid yang ingin berdamping dengan guru,guru akan berkata duduklah,cikgu ada banyak kerja.Guru besar nak markah hari ini.nak post mortem hari nilah,nak itu dan ini hari ini jugak sebelum pulang.Kadang-kadang hairan juga melihat sisitem pendidikan hari ini.Dulu kita tak pun belajar sebegini banyak,tapi fasih berbahasa Inggeris dan Bahasa Melayu.Budak sekarang belajar mak datuk ,banyaknya...kesiannnya,tapi masih tidak tahu dan tidak boleh mengujarkan Bahasa Inggeris dengan baik.Mungkin kaedah touch and go dijalankan.semua subjek kssr patut dikuasai oleh murid.semua evidens perlu dijawab.Lama-lama jadi ROBOT EVIDENS.

Anonymous said...

Satu permintaan daripada pihak guru,lain kali kalau nak adakan dialog atau nak buat soal selidik,wujudkan satu blog khas untuk tanya pendapat guru.Semua pendapat perlu dirahsiakan.Pihak pentadbir tidak boleh blacklist guru kalau guru memberi pendapat secara telus dan jujur.Baharulah pihak kementerian akan dapat feedback/maklumbalas yang jitu dan tepat.Semua guru wajib memberi pendapat.Jangan pula ada pihak pentadbir yang mengugut guru supaya memberikan maklumat palsu tentang sistem pendidikan.Guru-guru boleh memberi pendapat tentang cara-cara meningkatkan sistem pendidikan yang lebih efektif,dan bermacam-macam lagi tentang keadaan sebenar di sekolah.Semua pendapat mestilah dirahsiakan 100%.Soal selidik jgn banyak opsyen ,gunakan ya atau tidak sahaja.Guru-guru di sekolah tidak ada banyak masa untuk membaca ayat yang panjang dan berjela-jela dan meilih opsyen 1,2, 3 atau 4.Kadang-kadang menjawab secara melulu aje kerana masa yang diberi oleh pihak atasan tidak cukup.

Anonymous said...

Slm. Crita pasal 1bestarinet. Saya sebagai guru bangga dgn 1 lagi kecanggihan yg diperkenalkan oleh KPM. Tpi sbgai guru di Sabah itu bukannya kemudahan yg amat kmi perlukan. Baikilah dulu infrastruktur sekolah2 di Sabah khasnya diluar bandar. Cemburu
melihat kemewahan sekolah di semenanjung dan kawasan Bandar.

Anonymous said...

guru kena belajar ict dulu...jadi pakar ...... tak perlu belajar untuk mengajar murid.

Anonymous said...

Guru-guru sains pula kena buat soalan atas talian soalan HOTS.SPS dan e prestasi pun kena buat. kenapa KPM tak ambil data guru dari e operasi atau emis kerana benda yang sama dikehendaki dalam SPS. Kenapa KPM tidak mengambil data murid dari SMM dan APDM kerana benda yang sama kena buat dalam SPS.Adakah setiap sistem dari kontraktor yang berlainan sehingga terpaksa masukkan data yang sama berulangkali.Buang masa betul!

Anonymous said...

kerajaan bazir duit rakyat je buat benda-benda mcm ni.. aplikasi harga puluhan ribu.. server mcm personal website punya pakej...

Anonymous said...

tu sebab "pihak" aplikasi yang mahukan harga puluhan ribu, sedangkan servisnya hanya puluhan ringgit je. sama macam beli barang sekolah melalui PCG yang diuruskan oleh sekolah, cat putih undercoat yang kedai jual RM25 pun jadi RM250 kena tolak dalam PCG. sampai bila la murid nak maju kalau banyak duit dibazirkan untuk keuntungan dan pengurusan yang melampau2

Anonymous said...

eeei... geram betul.. asyik error je.. bila nak settle tukar kelas murid ni... pentadbir suruh buat jer... kalau senang takpe... ni berkali-kali tak settle... sakit hati betul...

Anonymous said...

Banyak sangat site dengan tujuan yang sama, minta maklumat sama, tapi buat kerja 10 kali. Bergantung kpd jawatan.
Guru: HRMIS, E OPERASI, E PERLU, E-SPLG, E-PANGKAT, SPS
Guru kelas: SMM, APDM ...
Guru mp : SAPS; PBS
Guru PSS: IQ-PSS, I-NILAM, SSQS
Guru Sains: HOTS

Kalau seorang cikgu terlibat dgn semua itu? Adalah 14 site yang kena diingat pwd n ID-nya. Macam cikgu tu portable hardisk. Ada semua data di memorinya itu. Tak cukup dengan itu, perlu mengajar dgn efisien dan pastikan dapat tingkatkan prestasi pelajar kelas E,F,G,H ... Tambah dengan kelas bimbingan waktu petang, program sepanjang tahun utk motivasi pelajar, sukan pelajar dot dot dot.
Fuh.... DEngan gurunya tak boleh marah & pukul pelajar. Mesti sayang dan mengajar dengan penuh senyuman di depan pelajar-pelajar nakal. Dapat review rendah drpd soal selidik pljr , katanya guru tidak penyayang. Dengan aksi sesetengah guru yang kurang bekerjasama dengan kita.
Ini hanya sekadar keluhan semata-mata yang tidak dikisah oleh orang. Kita tidak melakukannya, kita tidak merasa kepahitannya. Cadangan pandai diberi tapi yang melaksanakannya orang lain, yang mendapat nama pemberi cadangan. Tapi bersyukurlah ada pekerjaan. Kita sering diingatkan "Don't complaint, just do!" Apa pun kita hanya semut pekerja yang mendengar arahan daripada bos atas.

Anonymous said...

1) Betul juga kata kerani yang post komen di sini. Bukan cikgu je kena isi benda-benda online ni. Swasta pun kena isi. Lawyer firm pun dahulunya kerja manual, cop dokumen in, itu, sekarang kena buat semua online dan tunggu org di pejabat krjn luluskan. Kata dapat cepatkan proses kerja, TAPI semua kerja terbantut gara-gara kena tunggu kelulusan dari HQ. Kerani susah juga, tak patut kena marah oleh staf guru kerana dpt gaji sikit. Perkara ini boleh dibawa berbincang dengan tenang. Janganlah sampai pergi marah melantak depan kerani penuh dengan air liur. Sedih kerani tu. Macam manalah kerani-2 itu dapat buat kerja utk staf guru di masa depan nanti?

2) Guru-2 sekarang komen banyak ialah sebab aplikasi online yang kononnya dapat memudahkan kerja-2 kita, sebenarnya merumitkan dan menyingkatkan masa 24 jam kita utk buat persediaan mengajar, masa bersama keluarga dll. Penuh dengan aplikasi online (14 aplikasi) dgn tujuan yang sama dan maklumat yang sama. Kan jadi bingung, kena masukkan maklumat yang sama sekurang-kurangnya 4 kali di aplikasi berbeza! WOW!!
Agaknya di masa akan datang, yang menjadi guru ini akan menjadi mcm robot yang berdepan dengan komputer sepanjang 6-10 jam sehari.

Anonymous said...

rakan-rakan semua kena sedar bahawa setiap komen dan keluhan kita tidak akan dipandang oleh sesiapapun sama ada peringkat atasan ataupun badan yang mewakili kita...

Anonymous said...

namun saya mengajak kawan-kawan semua untuk melakukan sesuatu sebagai tanda protes kita. sesungguhnya kita semua memang sudah teraniaya dan secara tidak langsung mereka juga menganiayai keluarga kita serta anak-anak didik kita...sekiranya kita meneliti akibat dan kesan dari apa yang mereka laksanakan ke atas kita...kita mendapati kesukaran yang amat memedih dan menyedihkan...apatah lagi melihat masa depan anak-anak didik yang tidak keruan...marilah kita protes dengan BERPUASA PADA HARI SELASA dengan niat SEKALIAN GURU dari awal dunia hingga akhirnya supaya TUHAN memberikan PENGAJARAN kepada MEREKA yang menganiayai GURU secara halus dan bersuluh itu....sesungguhnya KUASA GURU adalah terletak pada DOA dan permohohonan kepada TUHAN. Tuhan mengasihani KITA dengan TAKDIRNYA terpilih KITA sebagai GURU. Disebalik yang tersembunyi pada TAKDIR kita adalah RESTU dan DASYATNYA DOA GURU apatah lagi apabila GURU teraniayai...mari kita lakukan pada tahun 2014 ini...serta sampaikan pada kawan-kawan seangkatan kita semuanya....

noradzim abd.rashid said...

buat yang termampu sahaja... jam 12 tidur...
apa nak pening kepala...buat sakit darah tinggi & jantung jer..
takkan nak dibuang kerja klu tak buat smm...

Anonymous said...

Al-Fatihah kepada cikgu Ghazali Hanafi yg kembali kerahmatullah pada minggu lepas kerana serangan jantung..umur 48....sudahkah kita bersedia menemuiNYA?......

Anonymous said...

Buat ikut kemampuan ckgu, jangan salahkan diri sendiri kerana sistem sendiri yang tak diperbetulkan

Anonymous said...

betul la tu kalau tak boleh nak key in.....biaq pi laa. apa la susah. kalau malas nak tunggu depan komputer upah jek la guru data he he.

Anonymous said...

Inilah jadinya kalau keturunan babi jadi Menteri Pendidikan!!!! Otak babi kerja macam babi, arahan pun macam babi...

Anonymous said...

stress buat kerja-kerja online. macam la cikgu ni dah tak ada kerja lain. dok mengadap komputer je siang malam.

Anonymous said...

kerja bodoh yg dilakukan oleh guru sekarang mybabkan guru terlalu tension.............wahai generasi muda.........jangan jadikan guru sebagai pilihan utama........kalau boleh dikembalikan masa lalu...aku tak mahu menjadi guru seperti sekarang.......wahai anak muda, JANGAN menjadi GURU.

Anonymous said...

Kesian para guru..gara-gara ada si "dia" nak dapat nama buat tranformasi pendidikan cikgu pulak jadi mangsa..

Anonymous said...

10 Tahun akan datang...anak-anak guru akan menjadi anak-anak terbiar dan terabai...maka berlakulah masalah sosial dlm kalangan anak guru..sebab cikgu tiada masa untuk mendekati anak-anak walaupun pada waktu malam kerana guru tetap sibuk dgn byk kerja..

Anonymous said...

betul.anak cikgu akan terabai.gara-gara kera di hutan disusui,ayam di kepok mati kelaparan.Saya cukup meluat dengan pihak-pihak tertentu yang mengangung-agungkan paper work.nak fail cantiklah,nak fail warna-warnilah .Alahai,,,budak yang menjadi mangsa...Tak faham lagi ke....tak nampak ke kemusnahan dan kebinasaan murid ,wahai pemimpin.adakah dengan melepasi 12 konstruk LINUS telah melepasi segala-galanya.LINUS bukan kayu pengukur untuk murid.Syllabus KSSR dan LINUS bukannya sehaluan dan sesuai untuk murid yang lemah.Tepuklah dada ,tanyalah selera.

Anonymous said...

Saya guru tahap 1...hrp ada peg yg boleh kemukakan segala luahan guru-guru di ruangan komen ini kpd para pak menteri. Cuba pihak kementerian ikut logik..tugas guru adalah utk mendidik dan mengajar budak2 selaras dgn sukatan pelajaran. jadi, guru perlu menyiapkan segala BBM, RPH dan merancang PdP yg berkualiti. Tapi, ketikaini,guru-guru byk dibebani dgn tugasan yg tidak boleh membantu meningkatkan tahap akademik pelajar. belum lagi dgn bidang ko-K dan sukan..hanya guru tahu apa yg berlaku di sekolah. terlalu byk kerja yg perlu dibuat sehinggakan kualiti setiap kerja merosot krna tak mampu diuruskan dgn baik..guru-guru pun manusia yg ada kehidupan peribadi dan keluarga. kalau keluarga dan anak sendiri terabai bagaimana hendak menjadi pendidik yg baik..Menteri perlu fikir yg lojik pada akal dan situasi..bukan paperwork yg sedap didengar shj perlu diambil kira..bukan untuk menentang dasar kerajaan, tapi cuba untuk mengemukakan pendapat agar pendidikan negara tidak terjejas dgn suatu yg mengarut. kami cikgu tidak mendidik n tidak dididik untuk menurut shja pihak atasan yg dirasakan kurang waras..

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 208   Newer› Newest»

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Automatic Notification

Enter your email address to receive new updates :

Please check your 'JunkMail' or 'Spam' if you do not receive the confirmation email in your Inbox