Sunday, May 22, 2011

Aplikasi Sistem Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (SPPBS) online

(UPDATED: 22 May 2011)


The Aplikasi Sistem Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (SPPBS) is now ONLINE. Teachers in school would be called for this SPPBS course very very soon and all Year 1 teachers are expected to start using it after the mid term holiday. Teachers who wish to know the SPPBS website address, click on the link below:(http://apps.moe.gov.my/sppbs/index.cfm) 

    To read more about SPPBS and other PBS references, click below:

    Lets hope this Aplikasi SPPBS can really lessen our burden and not worsen it such as what we have faced for the flopped Aplikasi BMM. Teachers who has gone for this SPPBS courses please share some info here ok!!! Thanks... 




    _____________________________________________________________________





    It is now confirmed that there is an online application for Aplikasi Sistem Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (SPPBS)  has been built and will be used soon. The Aplikasi Sistem Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (SPPBS) by Lembaga Peperiksaan will let teachers key in the data regarding the Pentaksiran PBS for every subjects online. 

    Lembaga Peperiksaan will give briefing to expose the online application to schools or PPD soon. 
    For your information, the web address for the Aplikasi SPPBS is not yet up online in the Internet now but I will post it once it has been put online by Lembaga Peperiksaan. Stay tune !

    79 comments:

    Anonymous said...

    this sistem better dun let us down !!!! pray pray pray

    Anonymous said...

    HAAHA!!! DO WE STILL HAVE TO MANUAL WRITE IN THE STUPID FORM ??? ANYONE GO FOR KURSUS TELL ME?????

    Anonymous said...

    Guys... I am going for the kursus tomorrow. I will try my best to give the information here ok. It will have to use data SMM because my ppd ask to bring the data there. SEE you soon.

    Anonymous said...

    ya...please tell us what to do? my SU peperiksaan just told us how to login but never tell how to key in...i am very confused with the BAND , DESKRIPTOR AND EVIDENS THING...plse

    Anonymous said...

    just http://apps.moe.gov.my/sppbs/
    w/out index.cfm

    Anonymous said...

    bole bagi tau siapa nak di contact klu berkaitan dengan password...thanx

    Anonymous said...

    su peperiksaan

    太阳伞 said...

    Golf job !i like this blog.

    Anonymous said...

    do we need to do assessment every month?

    mohd yasim said...

    system is down..hahaha.server error..taik sungguh

    Admin said...

    Mohd yasim, the system is not down but is probably under maintenance. It will be back to operate soon. Dont worry.

    Anonymous said...

    tulah bila ada free nak masuk sistem tak bolehlah pulak...mcm mana nak buat..

    Anonymous said...

    knp xle msuk spbbs ni... :(

    chekguniezaa said...

    hari ini pun x leh masuk.. dah lah nak cuti ni... kawan2 buat sampai band berapa..ada yg kata buat sampai band 3 je... perlu ke kita print laporan sumatif murid..

    Anonymous said...

    yele ujung miggu nak key in system takleh buku

    Anonymous said...

    i pun x lepas nk masuk dah bhari2 ni

    Anonymous said...

    sebenarnya start bulan brape kita kena key in...ada kate dari bln januari ade lak kate start october..mana 1 ha...??

    Admin said...

    Depends on school since there is no clear directive from kpm this year. We suggest you key in for latest months of october since most school has only attended course from june or july onward.

    Anonymous said...

    very confusing and pening2..

    Anonymous said...

    nak suruh buat kerja cepat but sistem isn't competetive enough. so.......frustating

    Anonymous said...

    help...help...ish...server ciput nau ker...dah brape hari takleh masuk nih..nih baru th 1..mcm mane kalu semua tahun nanti...

    Anonymous said...

    assalamualaikum...buleh tahu expired date 4 key-in...boleh panjangkan tak....???

    Admin said...

    Sppbs web is still accessible but unstable. We expect the update period will be extended into school holiday.

    Anonymous said...

    harap pihak admin boleh panjangkan masa untuk key in d sppbs ni. ramai guru2 yang keliru dan xtau key start bulan brpa?

    Anonymous said...

    knp xle key in kat sppbs ni... ada sesiapa blh gtau sy ke? ni la masalah bila ada guru yg xpandai IT... last minute bru gtau SU. ada sesiapa blh tlg jwb?

    Anonymous said...

    sy lom abis key in lg tp tarikh dah tamat, 30/11..leh x tlg lanjutkan tarikh akhir key in..

    Anonymous said...

    knp kemasukan prestasi murid dlm sistem sppbs tak blh buka dah? tarikh key in dah tamat ke?

    Anonymous said...

    been trying to key in the band for weeks but the so-called online system is still under maintenance. this is crazy, man!

    Anonymous said...

    i really have no idea why do we have to key in this sppbs thingy.. and it is damn slow~~ damn it!

    Anonymous said...

    that is the slowest webpage ever! simpan rekod also needs more than 2 mins~!!! hell!!!

    Anonymous said...

    This system is really wasting our time..

    Like me..i teach 3 classes..that's mean i need to key in one by one from JAN to MAY for year 2012?? Since this system is opened in MAY (5 X 3 X 30 pupils)

    This is crazy man...

    Anonymous said...

    it's not crazy.....it's plain stupid. those jabatan ppl just know how to sit on their fat ass n come out with stupid plans without conferring with teachers from all areas......

    Anonymous said...

    nak tanya...kalau parents yg nak check prestasi anak2k...boleh terus check kat internet ke???nama login n pasword tu camner???

    Anonymous said...

    dah tukar psw, tapi tak boleh pilih kelas dsbnya,
    sistem teruk nya...

    Anonymous said...

    sppb is not practical eg i taught 4 classes of sc year 1 and 4clases of seni year 1. Imagine the work to be done to get the work done!

    Anonymous said...

    Why the education minister must apply the system? Just because he had wrongly announce it and to 'jaga muka' although the system is not practical at the moment

    syafawati said...

    Dah berapa kali try masuk...tapi kenapa still tak leh gak..dah nak cuti ni..tahun lepas macam tak cuti..hari2 kena datang sekolah coz rumah x ada line broadband..
    kesian yang sekolah pendalaman..macamana agaknya nasib mereka??

    Anonymous said...

    Absurd stupidity!!! How can we be efficient when the system is not efficient enough for us to key in smoothly. I have to key in login and pw for crazy endless times and my fingers are jammed and my head is spinning like the thingy we see on the screen!!! I have to sacrifice my sleep just to make sure I am able to log in at ungodly hours. What is the rationale??? then we go to school...we get tired and cant't focus! Where is our priority now?

    Anonymous said...

    facebook beribu org online...tp pbs hanya form satu malaysia...xkan tu pun masih lembab...

    Anonymous said...

    mmg kena lanjutkan key in pbs sbb satu malaysia guru dah surender

    Anonymous said...

    Asyik Service unavailable... Bbrp ari ni aku asyik makan panadol. Aku tak sempat key in segak n koku, yg sempat hnya 4 kelas je..setelah aku bazirkan masa berhari-hari dpn laptop..Aku pasti kt sek nnt nama aku akan naik krn tak sempat key in..Kalau di fikir-fikir knp perlu takut ye..Kita dh buang masa berhari2, ketepikan time tido mlm dan guna internet yg dibyr sdri..dan kerja2 tersebut sepatutnya ia dilakukan pada waktu kerja di sekolah(tp di sek waktu terlalu pack 28 / 29 waktu seminggu - celah mana nk key in PBS ye?). Klu ikut kerja swasta semua itu perlu di byr oleh majikan tp kita yg dibodohkan ini laksanakan juga tugas yg diberi..Aku rasa pihak kementerian perlu fikirkan betapa mengarut sistem pelajaran sekarang. Guru kini btnya apa fokus pendidikan malaysia skrg? Untuk membebankan guru, memudahkan pelajar dan ibubapa atau tujuannya mendidik pelajar??
    So aku cdgkn bukan lanjutkan tp..hentikan sistem ini...

    Anonymous said...

    tak boleh nak masuk. bad gateway... nak tanya ni, adakah semua guru dah siap masuk?????? risau ni..

    Anonymous said...

    due date has been extended to 30th nov. but this is soooooooooo stupid. what kind of education system we have? to execute something that is not well planned, not equipped, and not capable of... what hope do we have?

    Anonymous said...

    apsal saps sistem smooth yg nie cm entah hapa ntah? cra dia susun list pun makan bnyk masa.. napa tak satu list nama belah kiri, belah kanan semua band utk ditick, takpayah la kita nak satu satu. konon guru perlu fikir secara kreatif... ni bhangian pengurusan maklumat buat keje mcm apa.. last last tunding jari kat cikgu jugak! kasi hapus jer la sppbs online nie, bikin stress!!

    Anonymous said...

    as-salam..
    kalau macam kami sekolah pedalaman ni lagi susah..sekolah tidak cukup guru. tahun2 akan datang seorang guru akan pegang kelas KSSR lebih banyak...maksudnya susah akan datang 2kali dari sekarang.. saya kena key in kelas muzik tahun 1 dan 2. kelas matematik tahun 1 dan 2... sudah di sahkan tahun hadapan saya ambik kelas muzik tahun 1,2,3 dan matematik tahun 1,2,3!!!! kalau line berterusan mcm ni.. rasa2nya tahun hadapan apalah kejadian saya ni..

    Anonymous said...

    sppbs ni memang mengarut..menyusahkan cikgu2...aku ni dah la jg exam spm, time cuti pun kena p sekolah buat keje...tak abis kat sekolah sambung kat umah sampi 2,3 pagi..mcm la cikgu2 ni takde benda lain nak dibuat..ini baru form 1, tahun depan sah2 dapan 4 ke 5 kelas pbs...

    ibuniaga said...

    kami as parent SANGAT TIDAK BERPUAS HATI DENGAN SISTEM PBS DAN KSSR. Kami tidak nampak bagaimana sistem ini dapat membantu di dalam pendidikan insan kecuali menambahkan kesulitan kepada kami untuk memantau perrkembangan pelajaran anak kami.

    Anonymous said...

    Saya cukup tak puas hati dengan SPPBS. Walaupun saya juga cikgu...dan terlibat sppbs ni. Setiap kali ada taklimat, saya mesti pergi... saya kat sekolah okay la... masalah nya ialah anak saya. Sebagai ibubapa / penjaga mesti nak tau perkembsngan anak. Jadi, sejak kssr diperkenalkan, saya tak nampak kebolehan anak saya setakat mana. Emmmm enatah lah. Ni saya yg selalu pegi kursus kssr. Tak tau la parents yg tiada kaitan dengan sekolah....tentu mereka nak tau juga perkembangan anak mereka.

    Anonymous said...

    macam mana nak buat kerja kalau line tidak elok aduh penat kepala otak nak pikir banyak benda..

    Anonymous said...

    apalah pbs ni sdh dpt log in nama tidak dapat daftar sedangkan sdh 3 tahun jadi guru pbs. macam mana ni mahu maju. sistem kementerin pelajaran paling teruk di dunialah ni

    Anonymous said...

    sila ambil perhatian masalah tidak dapat daftar guru, murid dan kelas. alert....sila ambil tindakan cepat jangan nanti tahu cakap dan tuduhan guru tidak buat kerja....

    koci said...

    adui apalah punya sistem ni sapa punya kerja yang buat sistem ni. dorang ingat guru ni x kerja lain n keluargakah mahu diambil perhatiankah. guru ini robotkah tidak perlu rehat. sistem paling teruk. baru seorang key in mengambil masa 24 jam belum lagi 99 orang murid 2 mata pelajaran.....stresss guru-guru di malaysia ni

    Anonymous said...

    Saya ni dah pindah drpd sekolah ke sekolah lain tapi kenape nama saya tak ada kat dalam sistem pbs

    Anonymous said...

    tolong lah balik the sistem dulu.

    Anonymous said...

    "Nama login tiada dalam sistem"

    Ni masalah apa pulak nih.. Letih betul buat pbs.. dah ler Bestarinet slow nak mampus..

    Nak login pun sppbs online pun bermasalah...

    Please FIX ler...

    Anonymous said...

    Menyampah betul.Nama saje cuti.Tapi tak habis-habis dengan kerja sekolah.Periksa kertas lah,masuk pbslah.lain kali jgn bagi cuti.Orang jabatan lain cuti,tak ada pun bawa balik kerja.tapi bila cikgu cuti,berlambak-lambak kerja yang perlu dihabiskan.Cuti apa nama ni?
    Duduk mengadap komputer dari pagi.Benci benci benci.
    Lepas ni kena pi sekolah pula update fail kssr.lain kali tukar nama cuti.cuti mengajar.Bila masa nak release tension?
    Nak buat kerja di sekolah,masa lapang kita diambil untuk ganti kelas.
    Habis ,bila masa nak buat kerja kita?Ingat cikgu lenggang kaki kat kat sekolah?Fed up betul.

    Anonymous said...

    marah2 cikgu, sungut2 cikgu... kerja tetap buat.. tp apakah mereka lihat semua 2... please lah spbbs ni... please be nice with teacher..

    Anonymous said...

    gila menyusahkan.

    Anonymous said...

    Pihak kementerian sepatutnya lebih arif tentang mengatur masa untuk pengendalian kursus-kursus KSSR Tahun 4.Ramai guru tidak ada di sekolah.Guru-guru lain terpaksa mengganti kelas guru-guru yang pergi berkursus.Sudahlah jadual padat dan terlalu banyak perkara yang perlu diselesaikan,ditambah pula dengan beban ganti kelas.Satu persoalan di sini adalah mengapa PK dan GB tidak boleh ganti kelas lebih daripada satu waktu.Adakah tidak ada sikap keperikemanusiaan atau memang hendak mendera guru dengan slip ganti yang menyusahkan.Kadang-kadang guru tidak ada masa hendak ke tandaspun.Nak makan pun terburu-buru,mengejar masa.Adakah pihak pentadbir sengaja membebankan guru dan tidak ada pihak yang langsung ambil peduli tentang beban di sekolah.Sudahlah jadual mereka hanya 5 atau 6 waktu,kerja-kerja mereka pula dibuat oleh guru-guru,alahai,beginikah nasib guru sehingga mereka bersara pada usia 60 tahun?

    Anonymous said...

    Tahun hadapan untuk tahun 1 ada tak fail kssr lagi.kena sediakan fail lagi ke,buat partition,kertas warna-warni,tebang semua pokok dan hasilkan lembaran kerja untuk mpelajrn kssr.kalau boleh sediakan booklet atau modul.senang,sederhana dan susah,memudahkan guru memilih lembaran kerja untuk dijadikan evidens untuk sekolah masing-masing.
    SLOGAN GURU 1 MALAYSIA
    KAMI BENCIIIII KSSR.
    KAMI BENCI BEBAN KERJA.
    KAMI SUKA MENGAJAR.
    KAMI TAK SUKA JADI HAMBA FAIL.
    BIARKAN KAMI MENDAMPINGI MURID-MURID,
    BUKANNYA BERKEPIT DENGAN FAIL.
    BUKANNYA ASYIK FOTOSTAT EVIDENS DAN SEKSA MURID.
    TAHUN 1,2 DAN 3 ...BUDAK MESTI SERONOK BELAJAR
    BUKANNYA SERONOK BUAT EVIDENS.
    OH TUHAN,TOLONGLAH GURU-GURU DI MALAYSIA INI.

    Anonymous said...

    What is NUTP doing about it?

    ROSHIDAH said...

    AKHIR-AKHIR INI SAYA TERPAKSA BERJAGA SIANG DAN MALAM UNTUK MENGISI BAND BAGI MURID-MURID SAYA MENYEBABKAN SAYA SUDAH MUAK DAN NAIK MARAH KERANA SISTEM YANG TERUK INI.DIHARAP ADMIN MEMAHAMI KELUH KESAH KAMI KERANA SU PEPERIKSAAN SUDAH NAK PRINT KEPUTUSAN BAND MURID PADA 4 NOVEMBER.APA SALAH KAMI DIHUKUM DENGAN BEBANAN KERJA YANG MENGARUT INI????????

    Anonymous said...

    Kini SPPBS pulak buat hal.Lepas ni siaplah guru-guru ,pihak pentadbir akan minta pula sppbs dalam bentuk manual pula.Bayangkan ajar lebih daripada dua kelas,OMGGGGGGGGG.Dahlah hujung tahun dibebani dengan kursus yang tak berkesudahan,kerja sekolah yang tidak akan selesai,budaya tutup sekolah ,aktiviti hujung tahun yang tidak dirancang dengan sempurna,aktiviti segera tanpa sebarang notis,konon inilah yang guru-guru perlu buat,kenapa aktiviti tak ada dlm perancangan sekolah.Inilah masalah pentadbiran,gara-gara nak kejar markah prestasi,guru-guru yang menjadi mangsa;buat kertas kerjalah,jadi guru pengiring ke sana ke marilah.tak habis habis,Kadang-kadang cemburu juga melihat orang yang bekerja di pejabat kerajaan,tak membawa kerja pulang ke rumah.Mereka juga dapat menjimatkan tenaga elektrik,kertas dan ink printer.Guru-guru balik awal tetapi dengan beban kerja sampai ke tengah malam.Guru-guru juga mengeluarkan duit dari poket sendiri untuk elektrik,kertas dan ink printer.Nak duduk di sekolah dan habiskan....jangan harap,masalah tulah internet sangkut dan tak boleh masuk.Jadi buat apa nak buang masa di sekolah,Lebih baik pulang awal dan makan bersama -sama keluarga kita.Jangan asyik kera di hutan disusui,anak di rumah mati kelaparan.Kadang-kadang terfikir juga,kenapa kerajaan tak nampak kesusahan yang dialami oleh guru.Adakah mereka yang mendengar yang baik aje kut?Yang tak baik disembunyikan oleh pihak sekolah.Konon mendapat nama buruk.Fikirlah yang mana baik dan yang mana buruk.Jangan sampai anak murid kita yang menjadi mangsa.Kemudian kata pula sistem ni tak baiklah,ditukar dengan sistem-sistem yang suka memecahkan kepala guru menghadap komputer dan asyik abaikan murid.Patutlah ramai murid yang terjebak dalam gangster.Kerana boring datang ke sekolah,kerja kursuslah,ujianlah,evidenslah,kem motivasilah,budak pun boring.Kenapa tak kita selami jiwa murid-murid,tanya apa yang mereka mahu,cara-cara nak buat sesuatu kerja.Duduk pula di sebuah dewan yang kecil,aircon pula tidak diservis,tapi bilik pengetua..emmm sejuk mengalahkan ais .kipas pula entah zaman bila..Kesiannya pelajar-pelajar kita..Teringat kat ayam-ayam yang dikurung dalam reban ......alahai..

    Anonymous said...

    penat dgr komen komen tp sape yg bc semua komen kita ni,thun lepas msuk tv berkenaan pbs,masih ingt lg salah seorng adalah(x ingt jwtan) puan BADARIAH menyatakan betapa bagusnya pbs,klu nk contoh sek yg muridnya pandai xpe,memang membebankan,msuk tv smua positif,sebenarnya semua aaaa bohong,yg berckp tu x pernah alami mslh yg smua guru pbs hadapi,klu dh pegang jawatan tinggi jgn lupa org dibwh,klu xpenah merasai penat pbs ni jgn nk berlagak ubah sana-sini.JGN NK IKUT NEGARA LUAR ikut acuan sendiri.

    Anonymous said...

    PAKAT SEMUA GURU KELUAR DARI SEMUA KESATUAN GURU...

    Anonymous said...

    bukan nak berkata bukan-bukan. akan tetapi komen2 diatas menunjukkan tiada wall dari kesatuan guru berkait perkara ini. so untuk masa depan kita, better we all go out from all kesatuan guru. so we all stand atas kaki sendiri. may be, after berpuluh ribu guru keluar kesatuan...barulah..diaworang nie..nak wat sesuatu yg ada hasil dan bukan sekadar...melepas batuk ditangga...dan takde keputusang...

    Anonymous said...

    ingat SPPBS ingat DUIT..

    D (DOA)
    U (USAHA)
    I (IMAN)
    T (TAWAKAL)

    Anonymous said...

    PBS yang dilaksanakan kini adalah sistem lemah yang bakal menghancurkan negara.
    PBS perlu dibaiki sistemnya kerana:

    1. Sistem PBS sedang menghancurkan semua bangsa di Malaysia.
    PBS bukan sahaja membebankan guru malah juga membebankan murid. Perlu diingat alam persekolahan
    adalah alam dimana murid/pelajar majoritinya "perlu disuap" atau ditunjuk ajar setiap masa tidak
    seperti mahasiswa yang perlu membuat kajian ilmu sendiri. Murid mengambil masa untuk memahami
    suatu perkara tetapi dalam sistem PBS, pentaksiran perlu dilaksanakan selepas PnP atau sekerap mungkin
    menyebabkan murid tertekan. Hal ini menyebabkan (1.) murid yang sepatutnya faham suatu topik akhirnya
    gemuruh hingga tak faham. (2.) murid hanya dapat menjawab pada waktu pentaksiran tetapi kemudian
    melupakannya sebab sudah dianggap tiada keperluan untuk mengingati kerana markah sudah diberi.

    2. Sebaik-baik pengajaran adalah yang mempunyai musim peperiksaan. Dengan adanya peperiksaan, murid akan
    sentiasa mengingati apa yang diajarkan sepanjang masa sehginggalah hari peperiksaan. Dengan sistem PBS
    yang ada kini, murid tiada semangat langsung untuk mengingati apa-apa kerana mereka tiada target musim peperiksaan.
    Suasana PBS adalah suasana jemu bagi mereka malah mereka menganggap PBS itu tiada apa-apa. Jika anda guru, anda
    pasti memahami perkara ini. Cuma guru yang layak memberi komen berkaitan PBS.

    3. Ingatlah betapa bersemangatnya anak-anak kita menduduki peperiksaan UPSR, PMR, SPM, STPM. Malah jika melanjutkan
    pelajaran ke Universiti Luar Negara pun akan ada peperiksaan semester. Bayangkan jika dari kecil dididik hidup tanpa peperiksaan,
    bagaimana kehidupan mereka di universiti yang mengamalkan budaya peperiksaan? Kejutan budaya.

    4. Pentaksiran Berasaskan Sekolah bermakna pentaksiran berasaskan guru. Adalah mustahil PBS
    adalah sistem yang selaras kerana berbeza guru berbeza permarkahan, berbeza penilaian dan
    berbeza corak pengajaran yang juga menyebabkan murid berbeza mendapat kualiti pemahaman yang berbeza. Malah lebih tragis
    kerana sistem PBS membuka ruang kepada pihak tidak bertanggungjawab untuk merasuah guru untuk memastikan markah anaknya tinggi.
    Sistem ini tidak adil dan tidak selaras dan tidak sama di mana mana sekolah. Jika begini, di alam pekerjaan nanti, majikan tidak akan
    mengambil pekerja berdasarkan keputusan penilaian PBS mereka tetapi cuma berdasarkan di sekolah mana mereka bersekolah.

    5. Saya sangat terkilan apabila ada menteri yang menuduh guru tidak berkualiti sedangkan sistem PBS yang menyebabkan guru sugul, kurang bertenaga,
    kelam kabut dan tertekan. Bayangkan pengisian markah setiap hari bagi setiap murid yang diajar. 1 kelas 34 murid. Setiap hari ajar 4 kelas. Maka 136
    markah murid perlu diberi setiap hari. Bagaimana pula dengan seminggu, sebulan, setahun? Dalam 4 kelas itu, ada sahaja murid yang tidak hadir, maka
    guru kena ulang balik PnP dan pentaksiran. Yang dikejar akhirnya tak dapat, yang dikendong akhirnya berciciran. Malah guru selalu kena tinggalkan kelas
    untuk urusan lain, maka kacau bilau lah sistem PBS kita. Belum masuk lagi dengan buku latihan yang perlu ditanda setiap hari. Balik sekolah terus mesyuarat,
    kursus taklimat. Tambah pula macam macam borang nak diisi. Nak kena online pulak, dengan server lembab dan macam macam pula kena isi onlina.
    Maka guru jadi gila dengan sistem PBS dan pelbagai beban yang mengarut ngarut.

    Anonymous said...

    6. Guru dalam dilema untuk memberi markah PBS kepada anak muridnya. Kalau nak diikutkan hati, semua murid nak diberi markah penuh
    demi masa depan mereka. Ada juga guru yang menyatakan 100% muridnya sebenarnya layak dapat band tertinggi. Ya memang benar kebiasaannya murid akan faham sebaik sahaja
    setiap PNP tetapi akan melupakannya kerana tiada keperluan memandangkan tiada peperiksaan.

    7. Pendidikan Malaysia sebenarnya sudah berada diantara yang terbaik di dunia sebelum PBS dilaksanakan. Tak perlu dengar laporan dunia tentang
    ranking Malaysia. Biar kita rakyat Malaysia sendiri yang menilai. Di Perancis, Jepun, China, India, Turki, Thailand, Indonesia,
    Arab Saudi, Korea MAJORITI RAKYATNYA TIDAK TAHU BERBAHASA INGGERIS walaupun subjek Bahsa Inggeris diajar sejak dibangku sekolah.
    Sistem KBSR dan KBSM telah membuktikan pendidikan kita berjaya membuatkan rakyatnya boleh berbahasa Inggeris. Begitu juga subjek lain. Majoriti
    anak anak kita juga tahap penguasaan matematik mereka lebih baik berbanding anak-anak negara lain. Sinivers matematik kita jauh lebih tinggi daripada negara lain pada usia yang sama.
    Sistem pendidikan Malaysia adalah lebih baik tanpa PBS.

    8. PBS perlu dibaiki dengan mengadakan Ujian 4 kali setahun di peringkat sekolah. PBS perlu dibaiki dengan mengadakan Ujian setara/selaras seperti UPSR, PMR, SPM, STPM, STAM.
    Sistem tanpa peperiksaan kini perlu dihapuskan segera sebelum terlambat.

    Lorena Fitch said...

    Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar bil-bil anda atau memulakan perniagaan anda sendiri? sila hubungi kami di johnsonleehelpfund@gmail.com untuk maklumat lanjut mengenai tawaran pinjaman berpatutan anda.

    REMY.CREDIT said...

    Hello

    Adakah anda memerlukan pinjaman atau pembiayaan apa-apa jenis? Telah ditolak oleh bank anda kerana kredit yang buruk? Adakah anda mempunyai bil yang tidak dibayar atau dalam hutang? Kami mempunyai jadual pembayaran balik yang baik dengan kadar faedah yang rendah sebanyak 2%. Untuk maklumat lanjut, hubungi kami secara langsung melalui e-mel: REMY.CREDIT111@gmail.com, jenis perkhidmatan pinjaman kami, kami memberikan keluar

    borang permohonan pinjaman

    Nama pemohon: ____________________
    Jumlah Pinjaman yang diminta: __________________
    Tempoh Pinjaman: _________________
    Tujuan pinjaman: _______________________
    Alamat pemohon: _________________
    Pekerjaan: __________________________
    Bandar: ___________________________
    Negeri: __________________________
    Negara: __________________________
    Jantina: _____________________
    Umur: ________________________
    memohon pinjaman sebelum ...........
    Nombor telefon:___________________________________
    Hubungi: E-mel: REMY.CREDIT111@gmail.com

    Illuminati Brother said...

    TESTIMONI CARA I GOT PINJAMAN MY DARIPADA INI SYARIKAT HEBAT, I'M A MUM SINGLE (franklinsloans37@gmail.com)

      Am Puan Carol Webb dari Orlando Florida-USA. Saya amat memerlukan pinjaman untuk perniagaan saya kerana perniagaan saya telah berjalan ke bawah dan saya mendapati sukar untuk mendapatkan pinjaman dari bank-bank / syarikat kewangan lain kerana skor kredit saya. Saya terdesak untuk mencuba hampir setiap wang membuat peluang di internet dan Finding Nathan Dylan dan khidmatnya yang diberikan adalah nafas udara segar dalam hidup saya. Akhir sekali saya bertemu dengan pemberi pinjaman yang tulen dan perkhidmatan yang boleh dipercayai dan saya perlu mengatakan Nathan Dylan tidak mengecewakan saya! Perkhidmatan beliau yang diberikan kepada saya adalah amat indah dan kini masa depan akhirnya kelihatan cerah bagi saya dan perniagaan saya kerana saya adalah membolehkan untuk mendapatkan jumlah pinjaman ($ 500,000.00). Jika anda perlu menghubungi mana-mana firma untuk mendapatkan apa-apa jumlah pinjaman yang anda perlukan hari ini, dengan kadar faedah rendah sebanyak 2% dan jadual pembayaran balik yang lebih baik, sila hubungi Nathan Dylan Perkhidmatan (NDS) melalui e-mel (franklinsloans37@gmail.com) anda juga boleh memanggilnya melalui nombor telefon beliau: +14344804300 {sini ada syarikat tapak http://franklinloan.at.ua} untuk menyelesaikan apa-apa masalah kewangan anda mungkin akan melalui sekarang.

    Dewi ahmad said...

    halo semua kita Dewi Ahmad pemberi pinjaman perusahaan pinjaman dapat diandalkan dan dipercaya selama lebih dari 46 tahun di bidang pinjaman yang Anda seorang pengusaha yang Anda pedagang atau Anda memiliki perusahaan yang yang untuk memperbesar pantai atau Anda memiliki mimpi untuk membangun kredit Anda bisnis, akan ketidakstabilan keuangan benar atau Anda di mana menolak pinjaman oleh bank kemudian mencari tahu sebagai Dewi Ahmad lender menawarkan pinjaman dari semua jenis pada tingkat yang paling menarik dari 2% untuk semua jenis kredit dan ke setiap tempat di dunia dan kami memberikan out hingga 5 miliar dari mata uang di dunia jangan lewatkan kesempatan ini untuk mencapai impian keuangan Anda hanya dengan tingkat bunga 2% dan dewi pemberi pinjaman akan memberikan mimpi keuangan Anda menjadi kenyataan hubungi kami hari ini untuk aplikasi pinjaman Anda di (Dewiahmad.loanfirm@gmail.com) untuk formulir aplikasi pinjaman Anda hari ini dan akan mendapatkan setiap hal yang dilakukan dalam waktu kurang dari 24 jam terima kasih untuk dukungan Anda Tuhan memberkati Anda

    Wagner Clerk said...

    Hello semua,

    Saya seorang pemberi pinjaman swasta, i menawarkan pinjaman pada kadar 2% ini adalah syarikat yang sah dengan penghormatan dan perbezaan kami bersedia untuk membantu anda dalam apa-apa masalah kewangan yang anda kami menawarkan semua jenis pinjaman jadi jika anda berminat dalam tawaran pinjaman ini sila hubungi kami di e-mel kami: (anggadiman1@gmail.com)

    Juga menyediakan butiran berikut supaya kita boleh meneruskan dengan pinjaman serta-merta.

    Nama:
    Jumlah yang diperlukan:
    jangka masa:
    negara:
    Tujuan pinjaman:
    Pendapatan bulanan:
    Nombor telefon:

    Hubungi kami dengan butiran di atas pada e-mel kami: anggadiman1@gmail.com

    Salam kepada anda semua.

    PUTRI RUDI said...

    Halo, semua orang sangat senang untuk memberikan bukti besar saya tentang bagaimana saya mendapat pinjaman dari HARTFORD FINANCIAL SERVICE, saya ingin cepat menggunakan kesempatan ini untuk membiarkan seluruh dunia tahu itu, IBU PUTRI RUDI pencarian saya untuk pinjaman untuk memulai ketika saya membutuhkan untuk menjalankan bisnis saya sendiri untuk mendukung bisnis saya, belanja jadi saya pergi online untuk menemukan pinjaman ketika saya datang di beberapa lender yang curang dan scammed agak jauh uang saya di waktu proses saya bingung saya tidak tahu apa yang perlu harus dilakukan lagi karena uang yang sedikit saya miliki dengan saya diambil oleh mereka penipuan bajingan menyebut diri pemberi pinjaman kredit benar, maka satu hari yang setia seperti saya browsing melalui internet mencari pekerjaan saya datang di beberapa testimonial mengomentari forum dengan satu Mr BAMBANG LARRY, tentang bagaimana ia menerima pinjaman dari bank dari E-mail: (hartfordfinancialservice@gmail.com) jadi saya berkata kepada diri sendiri bahwa saya harus memberikan percobaan ini karena aku sangat takut apa yang orang lain peminjam lakukan untuk saya, jadi aku pergi ke depan mengambil alamat email Anda pribadi bersama-sama di komentar di situs sehingga saya menghubungi mereka untuk memberitahu Anda bahwa saya telah menyebutnya oleh sejumlah pelanggan yang menerima pinjaman dari perusahaan, oleh karena itu, ketika mereka gard ini mereka di mana sangat senang tentang itu, jadi dia meyakinkan saya bahwa saya di perusahaan yang tepat di mana saya bisa mendapatkan jumlah pinjaman keinginan saya, mereka memberi saya formulir aplikasi pinjaman dari peminjam untuk mengisi dan kembali, aku melakukan semua itu, mengingat mereka semua informasi yang saya perlu tahu tentang saya, Jadi saya telah diberi syarat dan kondisi dari semua perusahaan mereka berjalan lancar tanpa penundaan, di tidak kurang dari 24 jam saya diberitahu uang itu pinjaman yang sah saya keluar dari Rp1.000.000 000 memiliki terdaftar dan disetujui oleh lembaga pinjaman mereka percaya, sehingga waktu proses saya sangat senang ketika mereka bilang aku harus mengirim mereka melalui rincian perbankan, tapi aku agak ragu-ragu untuk melakukannya saya mengatakan saya memiliki keyakinan dan kepercayaan untuk mendapatkan pinjaman ini saya kepada mereka melalui rekening bank begitu mengejutkan dan saya menerima altert dari bank saya bahwa account saya telah dikreditkan dengan jumlah Rp1.000.000.000 oleh THE HARTFORD FINANCIAL SERVICE. Jadi saya segera e-mail mereka bahwa saya telah menerima pinjaman saya berhasil, sehingga saudara-saudara saya di luar sana masih mencari pinjaman perusahaan asli saya akan menyarankan Anda untuk silahkan hubungi THE HARTFORD dengan E-mail yang sama: (hartfordfinancialservice@gmail.com ) dan saya tahu mereka akan membantu Anda dengan jumlah pinjaman yang Anda inginkan baik-baik saja, Email mereka hari ini dan Anda akan senang Anda lakukan. Anda juga dapat menghubungi saya di email ini (putrirudi91@gmail.com)

    fatima umar said...

    Perhatian !!! Perhatian !!!!
    Adakah anda memerlukan pinjaman? Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membersihkan hutang anda atau anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda? Adakah anda pernah ditolak oleh bank-bank dan agensi kewangan yang lain? Cuma perlu, kerana kita berada di sini untuk semua masalah kewangan anda. Kami memberi pinjaman pada kadar faedah sebanyak 2% kepada orang ramai, syarikat dan masyarakat dengan cara yang jelas dan mudah difahami, terma-terma dan syarat-syarat.
    Tiada pemeriksaan kredit diperlukan, 100% dijamin. Sila memohon sekarang melalui e-mel kepada kami dan anda akan gembira anda lakukan kerana kami akan membuat semua masalah kewangan anda satu perkara yang telah lalu dan kami memberi pinjaman setiap hari untuk 20 orang dan lebih-lebih lagi tergesa-gesa

    Email kami di: (fatimaloanconpany@gmail.com)

    Yulia Suryanto said...

    Hello kawan-kawan saya dan keluarga, sila Saya mahu anda semua untuk berhati-hati di internet. Saya akan menasihati anda untuk tidak memohon pinjaman di internet kerana tidak semua daripada mereka yang sebenar, mereka adalah satu penipuan, mereka akan meminta anda untuk menghantar wang untuk pendaftaran, pemindahan, kos insurans dan masih anda tidak akan mendapatkan pinjaman anda, mereka semua pencuri. Saya telah menjadi mangsa dalam pemberi pinjaman yang berbeza di sini dan saya menghantar jumlah pelukan wang kerana saya benar-benar mahu mendapatkan pinjaman ini dan saya percaya mereka pada mulanya, tetapi selepas membayar yuran, i tidak mendapat pinjaman daripada mereka. Anda perlu berhati-hati supaya anda tidak akan tertipu seperti saya, jika anda benar-benar mahu untuk memohon pada pinjaman di internet, hanya ada satu pemberi pinjaman pinjaman yang saya percaya begitu banyak kerana selepas saya cuba beberapa tempat-tempat dan saya telah ditipu, Saya begitu banyak dalam kesakitan kerana saya mempunyai hutang untuk membayar, jadi rakan saya di pejabat membantu saya keluar untuk mencari pemberi pinjaman pinjaman sebenar dan sah dan kami mendapati pemberi pinjaman yang Esther Jones peminjam, dan kami digunakan dalam firma itu, kawan saya adalah orang yang membantu saya untuk mematuhi semua peraturan dan peraturan dan kepada Allah menjadi Glory, saya mendapat pinjaman daripada syarikat kira-kira 422 juta Rupiah. jadi jika anda memerlukan pinjaman anda perlu menghubungi Esther Jones Peminjam dan ikut peraturan dan saya memberi jaminan kepada anda bahawa anda akan mendapat pinjaman anda dalam masa kurang daripada 24 jam, anda boleh menghubungi mereka di e-mel, estherjones.lenders@gmail. com.

    Anda masih boleh hubungi saya di e-mel saya di yulia.suryanto@gmail.com

    David johnson said...

    Good Day Dear Loan Seeker,

    Do you need an urgent financial credit ***? * Very fast and direct transfer to your bank account * Repayment starts eight months after you get the money bank account * Low interest rate of 1% * Long-term repayment (1-30 years) Height * Flexible ***then monthly payment *. How long will it be financed? After submitting the application *** You can expect a preliminary answer less than 24 hours funding in 72-96 hours after receiving the information they need yours.

    If you are interested contact us via: bdsfn.com@gmail.com and fill out the below loan application form.

    Loan application form:
    Full Name:....................
    Country:.....................
    State:..............
    City:..............
    Sex:.........................
    Phone Number:...........
    Loan Amount :...........
    Monthly income:..........
    Occupation:................... ....
    Loan Period:....................... ................
    Purpose of Loan:......................... ...........
    E-mail address:...................... ................
    Have You Applied Before?....................

    We awaits your urgent application form to be filled ok. Email Us: (bdsfn.com@gmail.com)

    With Best Regards.
    Mrs. Pranchment Dura
    Emaill Address:bdsfn.com@gmail.com
    Good Day Dear Loan Seeker,

    Do you need an urgent financial credit ***? * Very fast and direct transfer to your bank account * Repayment starts eight months after you get the money bank account * Low interest rate of 1% * Long-term repayment (1-30 years) Height * Flexible ***then monthly payment *. How long will it be financed? After submitting the application *** You can expect a preliminary answer less than 24 hours funding in 72-96 hours after receiving the information they need yours.

    If you are interested contact us via: bdsfn.com@gmail.com and fill out the below loan application form.

    Loan application form:
    Full Name:....................
    Country:.....................
    State:..............
    City:..............
    Sex:.........................
    Phone Number:...........
    Loan Amount :...........
    Monthly income:..........
    Occupation:................... ....
    Loan Period:....................... ................
    Purpose of Loan:......................... ...........
    E-mail address:...................... ................
    Have You Applied Before?....................

    We awaits your urgent application form to be filled ok. Email Us: (bdsfn.com@gmail.com)

    With Best Regards.
    Mrs. Pranchment Dura
    Emaill Address:bdsfn.com@gmail.com

    MR LUIS CARLOS said...

    ADAKAH ANDA MEMERLUKAN PINJAMAN A JIKA YA MEMOHON SEKARANG.
    LUIS CARLOS KEWANGAN Syarikat adalah terhad kepada modal saham. Kami menawarkan pinjaman dan perkhidmatan kewangan semua jenis. pinjaman kami pilihan dari perniagaan untuk pinjaman peribadi atau keadaan jangka panjang atau pendek dengan interestrates menggalakkan (2%). proses pinjaman kami adalah sangat cepat dan boleh dipercayai dengan jaminan. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai perkhidmatan kami, lawati kami di e-mel kami; (luiscarlosfinance@outlook.com) sila maklumkan kepada kami jumlah pinjaman yang anda perlukan dan mahu tempoh pinjaman. Kami berharap untuk mendengar daripada anda. Anda boleh menghantar mesej kepada alamat e-mel di bawah. luiscarlosfinance@outlook.com

    NOTA: semua e-mel hendaklah menjadi alukan: luiscarlosfinance@outlook.com

    Mr Luis Carlos

    Post a Comment

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    ShareThis

    Automatic Notification

    Enter your email address to receive new updates :

    Please check your 'JunkMail' or 'Spam' if you do not receive the confirmation email in your Inbox