Friday, February 25, 2011

Teacher Talk

Teacher Talk@kssronline.com is now brought to you by kssronline.com. 

Teacher Talk@kssronline.com is a forum to let teachers talk about everything from their teaching life as well as a place for teachers to express their feeling.

Importantly, it is a place where teachers opinion or feeling being listened and known by other fellow teachers.

Some of the comments at Teacher Talk@kssronline.com will be occasionally featured on our facebook page. So, please LIKE our facebook page to get in touch of latest opinion and cries !

By sharing through the web and facebook, lets hope teachers opinion and cries will reach the Educations agencies  ! :)
 




















What are you waiting for?
Comment in the box below and let everyone hears you !

Note:
This is only views expressed by individuals based on the freedom of speech act. It should not directed to any person, race or religion, or represent any organisations. Please comment ethically ! :)




68 comments:

Anonymous said...

There too many things for me to do now !!! My PPJ Exam is tomorrow and I have to study for it at the same time setting test paper, thinking of the PPD pegawai who keep visiting !!! There are 7 PJJ assignment to be passed up within this week !!!!!! AAAAA..... Help!!!!!

Anonymous said...

This KSSR thing is so confusing....must we collect all worksheets given to be put in individual files...which is to be kept till Year 6?? most teachers feel like KSSR is not well planned out.

Anonymous said...

BECAUSE THEY ABOLISH THE BETTER PPSMI. THEY DONT HAVE ANY WELL PLAN, THEY JUST SIMPLY COME OUT WITH A NEW KSSR OR WHAT MMBMMI PROGRAM !!!

Anonymous said...

ya. i also mostly think we have to collect all the borang pentaksiran in file until they are year 6. its still early and i admit me myself sometime couldnt control myself facing this new thing.

anyway this page is really good for us to shout around...!!!

Anonymous said...

I HATE HER !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anonymous said...

First Posting got more than 30 periods per week plus guru data, guru ict, guru rmt, panitia mt, panitia kh and gerko. Argh!!!!

Anonymous said...

oh god... tats look bad..i thought you have less teaching period when you are guru ICT?

Anonymous said...

well, less teaching period is only applicable to A grade school. as for me, i'm in an SKM school which there are only 13 teachers. we have to carry out every single obligation as those A grade school. me myself, the ICT + GDM teacher and I didn't qualify for that 12 period teacher because of I'm teaching in SKM. the fact is, we have to multitask as best as we can.

at the end of the day, can't really whine or complaint. this is the job i chose and i have to be passionate or else i'm gonna burn out.

Anonymous said...

i dunno if it a tradition for 1st posting teacher to received more job than other.

it happen to me last time too. been assigned so many tasks that sometime i cried to myself. it takes few years to adapt really. just dont give up.

Anonymous said...

m going crazy preparing year 1 english 1st mid term paper. have no idea on how to design the questions...not really understand about this kssr thingy, still trying to understand the whole idea...thank god i stumbled upon this site!

Anonymous said...

This site a good help to teachers and educators, however I hope the materials provided here should be verified of their legal and justified sources, hoping that they may not create chaos in schools for the teachers getting the illegally verified materials.Thank you.

Anonymous said...

did u guys read about the letter (i assumed) in utusan malaysia? (i knew about it from my fb friend):"guru tidak terbeban kerja". i dont think the writer is a teacher, just some idiot posing as one. perhaps he wanted to create some sort of chaos? he3! too bad, mister! i found it amusing and i dont give it a damn. i know what i am and i am proud to be a teacher. Teachers, hwaiting!!!

Anonymous said...

how do u get rid of old wood who are there just sitting there and passing time ? They are not doing their job and they do not want others to do a better job then them ? any solutions ?

Anonymous said...

last week my school in kedah been told not to do any year 1 test . Thats gave me a bit of relief. which state are you in?

haha. i have 1 to 2 (old wood?) in my school too.. now i learn a new word. haha. well, teacher, remember this. GOOD DEED GOOD RETURN. belieive tat we will gain more if we do more than them.

Anonymous said...

Hi! I used to have dead (old) woods back in school too, yeah! They kinda busy commenting on all the efforts taken to improve my teaching as waste of time and resources yet they were not doing anything. They used to say "jangan tunjuk bagus sangat nanti orang tak suka, nanti kau dapat banyak kerja" but on the same time they would say "orang muda sekarang tak tau buat kerja, takde pembaharuan pun yang dibuat" So how?

Anonymous said...

This coming EG-Tukar I'll apply & write down the reason... The reason is too much workload.
and the tradition of giving all the work for new teacher has to be cut out!
work as a team will result a quality work,not quantity. supposed year 1 don't have any exam but the Majlis Guru Besar(MGB) request exam for benchmark the pupils 2-3 time.

Anonymous said...

wo woo.. r u sure? i cant wait for the egtukar respond after seeing ur reason...dont forget let us know!

Anonymous said...

ok for sure i let u all know ok...

Anonymous said...

1B is giving me headache everyday!!!!
I can't teach if they are like monkey !!!!

Anonymous said...

HEY, DON'T YOU KNOW YOUR REASON WILL GO TO YOUR HM FIRST? WHAT WILL HE OR SHE SAY ?

Anonymous said...

Hi...young teachers please be calmed. Good teaching comes togeher with good class management. If you cant control your class means it comes from your lack of self control and anger management, try to relax and take a deep breath, ask yourself what is your goal for choosing the job? If you are looking for wealth, teaching can't make you rich, but if your goal is to educate, help your nation to be better human, then there should be it, with various obstacles indeed. Do things accordingly, don't simply get panicked over uncertain things, the KSSR is something not totally new but an improvement on the curriculum, for sure there are flaws but give some rooms for development and improvement of what is lacking, PBS is an assessment method to give better learning experience to the students, teaching them on how to self access, self monitor and self improve their learning process with their own capasity. It helps teachers too, to better understand your students and help them in their learning. Don't simply reject these new ideas without looking/viewing at their positive sides. I wish you well in your teaching career...

Anonymous said...

The year 1 students can't even recognize ABC, now they are required to learn how to create WORD, PAINT and POWERPOINT file...can't we focus on making them read, write and count properly first?

Anonymous said...

once we had given teaching in Year 6 try to avoid teaching in year 1...surely it will burden us as a teacher...too many commitment also..

Anonymous said...

i use to enjoy teaching in my previous school...but now...im losing my temper whenever the class gets out of control...year 1 is driving me up the walls...arrrgghhh...i reaLLy salute thoSe teaChers teaching the YEAR 1 for so many years n yet doing a GOOD joB...keeP it Up!!

Anonymous said...

to all teachers...Hpy holidays, enjoy yr holidays, be calmed n come back in one piece..my advice especially to the young and energetic teachers, this is the right time for u to shout yr anger....AS LOUD AS YOU CAN!!!

Anonymous said...

wish all the readers here happy holiday!!!! not enuff time for me to release stress .

Anonymous said...

Anonymous said...
The year 1 students can't even recognize ABC, now they are required to learn how to create WORD, PAINT and POWERPOINT file...can't we focus on making them read, write and count properly first?

What are you talking about here? What curriculum documents/SPI/notices telling you to do that? What kind of school are you teaching?
Is this part of the new KSSR?

Anonymous said...

how i want to focus on each of my student if one class consists of over 40 students??!! insane!!

Anonymous said...

recently in negeri 9, they posted new hm's from dga32 to dga34. most of them are not qualified. KPM just posted them to dga34 because their LNPT marks heigher than qualified dga32 gpk & hm's. KPM never see or recognise the experience teachers who are has more knowlegde. KPM sos stupid because they only see the LNPT ! this teacher will face more problems...........

Anonymous said...

SPPBS << this is the most 'fuckest' system in the whole world , government just know how to create rubbish , they dont even know how busy of teacher . While i key-in the marks of student , this stupid system will automatic log out , so i need log in more than 30 times for 1 class. WHAT THE FUCK?!

Anonymous said...

ya. i agree......i duno who created such stupid thing for us n our students....i think may be he/she is a idiot...how they can created this system without any good planning 1st? its sure wasting our money, n energy as well..idiot! r u brainless? dun owes create something rubbish like u for us........

Anonymous said...

i was happy with PPSMI... it was working quite well. now KSSR ...what a let down...no proper planning,no proper method given,no proper materials,a big disappointment actually.its a burden to teachers...n utterly useless...English writing done once a week??? who ever came up with this is a fool who has no idea what teaching and learning is.my students are not getting any better...very slow progress compared to PPSMI days.

Unknown said...

I have more than 30 years teaching. Enjoyed teaching until recently. The additional workload from KSSR (keeping more files, writing more reports, creating more tests, entering achievement data online in a system SPPBS that was not built to cater to the huge number of teachers who have to access it) is making me yearn for optional retirement. Even prior KSSR I was already bogged down with marking exercise books & workbooks. Spent days this mid-year holiday doing KSSR-related work. What holiday, huh, Mr Education Minister?

Anonymous said...

kalaulah sekolah-sekolah pada masa 20 ataupun 30 tahun lalu dengan serba kekurangan dapat melahirkan insan yang mulia dan bijak hingga menjadi pemimpin ataupun seorang ekonomis yang ideal di masa kini, apakah agaknya akan dapat kita lahirkan murid-murid ataupun manusia di masa 20 tahun akan datang. mungkin kita sekarang ini tidak setanding dengan kebijaksanaan mereka kerana kurikulum pendidikan pada masa ini sangat berkualiti dan tinggi standard nya. rasa-rasanya kalau umur kita lanjut dapat juga kita lihat hasilnya. mungkin anak-anak kita hanya belajar melalui skype dan guru pula beraksi entah di mana menyampaikan ilmu kepada murid yang tekun belajar sambil duduk santai dengan rakan taulan juga bermacam juadah hidangan barat ataupun utara. kalau begitulah jadinya di masa akan datang, guru kita yang mengajar kita dengan menggunakan kapur dan pena adalah orang yang tak intelektual dan tidak profesional ataupun low standard. aku takut nanti anak-anak murid 20 tahun nanti....... mula-mula tak tahu dia pergi belajar, jadi pelajar, lepas itu semakin belajar jadi seorang yang terpelajar, dan apabila terlebih-lebih diajar mereka jadi kurang ajar.. syukurlah aku yang baru berusia 44 tahun ini mungkin sudah hidup goyang kaki di hospital bahgia atau d old folk garden atau six feet under ground without on-line any more. oh...may god bless our cikgu-cikgu.

Anonymous said...

I have always enjoy teaching but today I have been bogged down by this keying online system which is so dysfunctional!!!! I have been staring at a blank page for 3 hours and my back is aching like hell. It is horrendous. Can the Mr education minister pay us massage allowance? My commitment and dedication toteaching has always been regarded as top class but with this kind of system, I feel the children are the victims of consequences because their teachers are mentally and physically exhausted!!!!

Anonymous said...

Who created this fucking system?

Anonymous said...

Hi.. First of all I'm amazed with the teacher all over the world. It is one of the most challenging professions of all. I'm a teacher-to-be.

Our batch is exposed with KSSR curriculum (IPG level). It is true that KSSR is very challenging and new to us. As we all learn, we need to focus 4 focused skills (Listening & Speaking, Reading and Writing) and language content skills (Grammar and vocabulary). It's easy to plan but difficult to apply in the classroom situation (depends on the level proficiency).

Anyway, if some teachers wonder why most of the year 1 pupils can't recognise ABC, maybe it's because some of the pupils didn't enter preschool or x exposed with learning environment. Not all have the same family background, so our job is to teach, teach, teach. It's the only way to help the pupils.

I know there are pros and cons in the KSSR curriculum. However, I love the Language Art module. In my school experiences, there were not emphasised much on literature part (especially children stories). I don't know such subject exist as it inserts the fun element. Every child loves to play. So it's a way to experience the 'childhood moment' again.

I was once told by a true blue blood teacher (I respect her): it is our job as a teacher to teach the pupils. It may take months or years to mould the pupils. You may regret or satisfy, it depends on your decision making. You fell, you try, you learn. So be blessed with this job. Remember, you have only 1 life to live.

To be an effective teacher, believe in yourself and make a difference in people's life.

That's all, cheers. Have a blessed day!

Anonymous said...

I personally think that learning abacus in standard one and standard two burdens the pupils so much as they have to spend lots of time studying and understanding the concept of mathematical operations using the abacus. Most of them have no idea on how to use the abacus.

Anonymous said...

Sistem kssr amat membebankan.Ada guru yang mendapat satu kelas dan ada guru yang tidak ada kssr langsung.Kenapa pentadbir tidak membuat pengagihan kerja yang sama rata.Kenapa berat sebelah.Hanya berpihak kepada kroninya sahaja. Kenapa pihak pentadbir tidak mahu ajar tahun 1 2,3.Takut nak buat fail kan.kalau ada guru yang ajar bm,teruk la dengan linus lagi.Ada cikgu yang dapat kelas KSSR dan UPSR.Ada kawan-kawan saya yang dapat 5 kelas KSSR.Hapuskan aje .Memanglah bagus,kssr ..evidens dimasukkan ke dalam fail.Murid tidak dibenarkan berbuat demikian,takutpembahagian fail koyak,jadi cikgulah yang kena buat...apa ..cikgu-cikgu kena buat kerja-kerja ini atau mengajar......yang mana satu nak buatNak masukkan evidens ke dalam fail ingat ambik masa 10 atau 20 minit ke.Cubalah buat tengok.........lepas tu nak tanda dalam borang transit pula..ada murid yang tidak siapkan evidens.lepas tu kena pula bagi semula kertas soalan yang sama kepada murid sehingga murid itu dapat menjawab kesemua soalan.Ingat cikgu semua ada banyak masa ke di sekolah..nak fotostat satu satu evidens.....memeningkan betul.Lepas tu bila kita dah rancang nak buat kerja-kerja kssr kalau ada free...dapat pula ganti....geram betul.Kenapa Penolong kanan tidak boleh ganti...Dahlah kerja-kerja PK ,cikgu -cikgu yang tolong buat.Sistem pula satu hal .Kena tunggu Si Hijau pusing-pusing macam siput babi.Lambat betul.Kena berjaga sehingga pukul 2-3 pagi.Nak tanda buku lagi,nak tanda evidens lagi,nak panggil budak baca petikan lagi...nak tanda evidens untuk bacaan.Bayangkan kalau ada lebih daripada 30 orang murid dalam satu kelas.Nak panggil kumpulan a baca,kumpulan B dan c buat hal pula.Ini bukan robot ,tekan suis nak suruh diam.Mesti ada pihak yang mengatakan ,cikgu kena pandai rancang,bagi lembaran kerja,,,supaya tak bising...lepas tu kalau ada soalan yang tak faham,nak dibimbing .lagi.Mana satu nak tengok.....i benar-benar kesian tengok guru-guru kssr......kadang-kadang nak pergi tandas pun tak ada masa..asyik -asyik nak lengkapkan fail kerana tekanan dari pihak pentadbir,,,,,,,,,,nakkan fail cantik,kemas,dan sentiasa up to date.Sistem pun mesti up to date.Semuanya mesti up to date......pening ---pening....

Anonymous said...

Gambaran sebenar di kelas bercampur.

Murid-murid Tahap 1 sebenarnya ada 5 kategori.A,B,C,D, dan E.Bayangkan seorang guru nak cater kelima -lima menu sekali gus. guru-guru Tahap 1 ni bukannya robot atau kuli.Murid yang ekspres akan buat latihan yang disediakan dalam masa 2-4 minit.Murid -murid yang sederhana akan tercungap-cungap ..kadang-kadang kalau kita tak alert,mereka tidak akan siapkan latihan yang terdapat dalam buku aktiviti.Latihan dalam buku aktiviti BM Tahun 1,susahnya,..siapalah penulis -penulis buku Tahun 1 ,,,,,mesti adakan sesi dialog dengan mereka.Berbalik kepada kumpulan D(pemulihan) dan E(tegar).Nak ajar mereka akan mengambil masa..Murid -murid tegar pula tak kenal abjad,tak dapat bunyikan suku kata....Di mana jalan penyelesaiannya....Akhirnya,kekallah murid-murid pemulihan dan tegar ..terbiar begitu sahaja.Kalau cikgu pemulihan dan guru subjek benar-benar berdedikasi....maka akan nampaklah sedikit peningkatan.Akan tetapi kawan-kawannya sudah menaiki LRT...Kumpulan D dan E masih merangkak -rangkak mencari kaunter tiket kerana tidak tahu membaca. ..............Dah masuk empat bulan...ibu bapa tidak ambil berat walaupun sudah dimaklumkan kepada mereka tentang kemerosotan anak mereka.Maka gurulah yang bertungkus lumus membaiki prestasi yang akan mengambil masa free nya...Pentadbir tidak ambil peduli.Kalau budak tidak lepas band,tidak lepas literasi dan numerasi,barulah terhegeh-hegeh minta fail....minta buku untuk dicerap...nak masuk kelas untuk pemantauan......bukannya nak turun padang sama-sama membantu menangani masalah murid tidak boleh membaca......Harap semua pentadbir membaca komen ini.

Anonymous said...

Hadiah Hari Guru
1.Pemeriksaan doktor secara percuma.
Ini kerana ramai guru yang suka tahan buang air kecil,kerana tidak ada free period.Kelas yang bersambung-sambung.Kalu nak tinggal budak ,mesti budak gaduhlah,lari dan jatuhlah.Jadi,guru-guru tidak dapat ke tandas.

2. Wujudkan jawatan guru pembantu di kelas.senang nak masukkan data ,evidens dan membantu murid yang lemah.Guru pemulihan hanya ambil murid tegar dan lemah aje.Itupun seminggu 2 kali aje.Bagaimana dengan murid-murid yang lain.....Kan senang kalau ada dua orang guru dalam satu kelas.Bukannya nak bersembang... tapi nak pastikan semua murid menguasai.Kalau tak percayakan guru,panggilah pentadbir duduk sekali.

3. Sediakan kipas yang lebih untuk guru dan murid di kelas.Badan cikgu dan murid busuk dibasahi peluh.Kadang-kadang terkilan benar melihat kakitangan kerajaan yang lain yang bekerja dalam aircon.ada masa rehat yang secukupnya.Guru-guru tidak.Pagi-pagi kena berdiri di hadapan sekolah menyambut kehadiran murid dengan senyuman mesra.Kena jaga balai menunggu,kena tunggu budak balik lah,konsep guru penyayang lah.Lepas tu ada mesyuarat lah,ada kokurikulumlah.kursuslah..........jadi guru-guru hanya dapat berehat 15 minit aje.Bayangkan kalau ada 8 waktu sehari,mengadap 30-40 orang murid..kerja-kerja fail yang diselesaikan dalam waktu free.....balik ke rumah pun disambung dengan kerja-kerja sekolah....Alahai....

Anonymous said...

Kerja-kerja guru tidak sama seperti 30 tahun yang lepas.
Guru-guru dahulu mengajar,duduk bersama dengan budak,membimbing dengan penuh dedikasi.

Guru-guru sekarang,mengajar tetapi dalam kepalanya penuh dengan fikiran:
1.Bila nak siapkan fail dan kerja-kerja perkeranian?
2.Bila nak cari masa nak masuk data APDM?
3.Bila nak bimbing murid-murid pemulihan?
4.Bila nak bimbing murid -murid dalam pertandingan koakademik?
5.Bila nak ceriakan kelas?
6.Bila nak semak buku latihan?
7.Bila nak semak buku aktiviti?
8.Bila nak sedia evidens?
9.Bila nak semak evidens?
10.Bila nak masuk evidens ke dalam fail?
11.Bila nak masuk data SPPBS?
12.Bila nak buat buku rekod?
13.Bila nak key in markah SAPS?
14.Bila nak siap kerja-kerja dokumentasi?
15.Bila nak siap kerja-kerja yang disuruh oleh PK HEM?
16.Bila nak siap fail-fail kelab,persatuan dan 1M1S?
17.Bila nak siap ABM kalau pihak pentadbir nak datang cerap?
18.Bila nak siapkan data EMIS,HRMIS,dan sebagainya....?
19.Bila nak masak...... nak kemas rumah...(.kalau guru perempuan)
20.Bila nak pencen?.............

Itulah sebabnya pelajar-pelajar zaman sekarang semakin tertekan dan ada masalah-masalah mental.. buli,terjun bangunan ,dsbnya,
bukannya apa......kerana guru-gurunya tertekan macam pressure cooker......day in and day out.


Anonymous said...

SLOGAN: 1 Guru 1 Malaysia 1 Permintaan.

Permudahkan KSSR.Didik Hibur semuanya menyeronokkan.....tetapi jangan bebankan murid dengan evidens.Kasihan mereka.Asyik -asyik ada aje evidens,bayangkan ada berapa mata pelajaran untuk KSSR...kena jawab semua evidens.
Hapuskan online.
Wujudkan semula peperiksaan penggal sahaja.Isi markah macam SAPS.Cepat dan mudah.Hapuskan paperwork

.Biar guru mengajar..
Biar guru mendidik...Biar guru membimbing.......Biar guru mendorong.......Biar guru menjadi ikon....

JANGAN BIARKAN GURU MENJADI ROBOT EVIDENS....GURU BUKAN KERANI.....BIAR GURU MENJADI GURU SEMULA.KAMI DAH LAMA MENJADI GURU KERANI....KAMI DAH BOSAN.BANYAK GRADUAN YANG TIDAK ADA PEKERJAAN.WUJUDKAN JAWATAN GURU PEMBANTU.



Anonymous said...

Pihak kementerian haruslah turun padang ke sekolah untuk mengkaji masalah yang dihadapi oleh guru di kelas.Bagaimana nak atasi murid yag tidak boleh membaca,bagaimana nak atasi masalah disiplin di kelas.Pihak pentadbir yang kurang bekerjasama menangani masalah -masalah yang dihadapi oleh guru,hanya membiarkan sahaja,lepas tangan,mendengar ...ooops sorry....pura-pura mendengar tetapi tidak bekerjasama dalam membantu guru menyelesaikan masalah-masalah.Kalau nak bincang dalam Panitia pun,cuma on paper aje,tindakan susulan langsung tidak dipedulikan.Akan tetapi bila keluar keputusan UPSR,masing -masing hendak duduk di hadapan ambil gambar.Nak jadi pentadbir glamour konon.Kenapa tidak ambil kira masalah -masalah yang dihadapi oleh murid-murid Tahun 1-5?Pihak pentadbir mestilah sentiasa sensitif terhadap semua perkara yang berlaku di sekolah, dan bukannya memantau guru di kelas sahaja.Kadang-kadang benci sungguh melihat mereka berjalan ke hulu dan ke hilir ,mencari kesalahan guru.Kenapa tak cari kekuatan guru?Kenapa tak iktiraf dan beri penghargaan kepada guru yang rajin.Istilah bodek dan pura-pura rajin .........perkataan yang sangat dibenci.kalau nak buat kerja ....sentiasa ingat pada Tuhan.Tuhan maha mengetahui.Guru Besar bukannya Tuhan.Mereka insan biasa.Sentiasa berlaku tidak adil .Pentadbir sepatutnya lebih peka kepada kehendak semua guru.turun naik keputusan semua jenis peperiksaan semuanya bergantung kepada guru.Pentadbir cuma mengarah sahaja.Guru-gurulah yang bertungkus lumus mendidik anak-anak..Berikan nama- nama guru besar yang mendidik murid-murid sehingga berjaya.Mana buktinya.mana peratusnya.apakah program yang mereka buat.Sejauh manakah kejayaan mereka sehingga murid-murid yang mereka didik itu telah berjaya?Program berlambak-lambak ,tetapi siapa yang laksanakan..... semuanya guru belaka.

TRANSFORMASI.....TRANSFORMKAN DIRI PENTADBIR DAHULU.BUKANNYA DENGAN PAPER WORK.TETAPI DENGAN KERINGAT DAN TULANG EMPAT KERAT.BARULAH ADIL DAN SAKSAMA....SELAMAT HARI GURU......

zuri said...

Kata Dulu.... PBS untuk ringankan beban guru ....Ye Ke???
Lebih Retorik sajaa. KPM atau Nazir atau JPn atau PPD kalau turun ke sekolah apa yg jadi pada guru ??? Semuanya cari yg salah cari yg kurang cari yg tak siap cari yg tak buat dan apa-apa lagi yg boleh dikomen.Cikguuuu Stressss.Pendekatan KPM dan yg lain2 lebih byk cari yg tak betulnya cikgu... Cuba muhasabah balik PBS ni betul ke nak jadikan pelajar kita terbilang dan excellent di peringkat dunia.Pada hemah saya lebih byk teori drp praktikalnya.Bayangkan cikgu dengan purata masa 28 - 32 seminggu +Latihan Sukan MSS+1M1S +Rumah Sukan+KOKO+Meeting memanjang +KBS +sedia soalan+Key in tah apa-apa lg sepanjang thn +FROG+Disiplin+Pertandingan2 KOKO akademik dan lain-lain..Uhhh Penat blh ke cikgu dgn tulang 4 kerat ni buat semua..Agak-agak la skit nak bg kerja kat cikgu....
KALAU BOLEH NAK PENCEN AWAL ...RATA-RATA CIKGU YG ADA NAK BERHENTI JADI CIKGU SEBAB SKARANG BUKAN LG MENGAJAR TP MENGEJAR DUE DATE .KASIH SAYANG PADA ANAK MURID DAH KURANG...ANAK SENDIRI PUN TAK SEMPAT NGAJAR.....DILEMA....GURU ZAMAN PBS...HARAP SEMUANYA AKAN BERAKHIR.. HARAP HARAP..INSYAALLAH..

Anonymous said...

Sangat setuju dengan Zuri.Guru-guru zaman sekarang taksub dengan sistem fail.1 portfolio 6-7 fail.Bayangkan jumlah fail yang dipegang oleh seorang cikgu.Ada guru yang begitu taksub dan terlalu mengikut kehendak pihak pentatbir menyediakan sistem yang begitu canggih dan berwarna-warni sehinggakan tiada masa menyediakan ABM untuk murid.Guru-guru sekarang semakin garang dan sering tidak cukup tidur untuk mengajar dengan cemerlang.Kenapa hal ini boleh berlaku?Semuanya menjurus kepada sistem PBS,KSSR.Tak cukup dengan ini,guru-guru dibebankan dengan pelbagai kerja yang tidak berkesudahan.Ada guru-guru yang mengabaikan murid kerana pihak pentadbir sentiasa menakutkan guru dengan kata-kata:NAZIR AKAN TURUN BILA-BILA MASA.KEMASKINI FAIL DENGAN KADAR SEGERA.Maka tak tidurlah .Bukannya kami suka menangguh-nanguhkan kerja,tetapi cuba bayangkan bidang tugas kami.Terlalu berserabut .Satu permintaan kepada Pak Menteri......carilah jalan penyelesaian untuk guru-guru...jangan bebankan kami dengan program-program yang menyusahkan,menaikkan pressure kami.KAMI INGIN HIDUP LAMA BERSAMA KELUARGA YANG TERCINTA.KAMI PUN INGIN MENJADI IBU BAPA PENYAYANG DI RUMAH DAN BUKANNYA DI SEKOLAH SAHAJA.

Anonymous said...

amat setuju dengan Zuri.Pagi petang siang malamKhamis,Jumaat,Sabtu,Ahad, semuanya dihabiskan dengan mengemaskinikan fail PBS, KSSR ,evidens perlu ditanda,dan fail-fail lain .1 portfolio (Panitia dan sebagainya) ada 6-7 fail.Bayangkan berapa banyak portfolio yang guru-guru sedang pegang!,Nak bawa anak-anak keluar berjalan pun terpaksa berfikir dua tiga kali. Sebab nanti tak ada masa nak menguruskan fail.Ada guru-guru yang begitu taksub menyediakan fail yang lawa,glamor dan berwarna-warni sehinggakan mengabaikan tugas core seorang guru iaitu mengajar dengan penuh dedikasi.Nak tahu kenapa? Asyik bersengkang mata menguruskan fail.....Maka tak cukup tidur.Guru-guru semakin garang dan cepat naik angin jika dibandingkan dengan guru-guru dahulu..umpuan tidak dapat diberikan dengan sepenuhnya kerana guru-guru sentiasa ditakutkan dengan kata-kata ..NAZIR NAK DATANG PANTAU<SIAPKAN FAIL DENGAN KADAR SEGERA.Apalah nak jadi dengan profesion perguruan kita?telah dicemari dengan budaya kemaskini fail....fail dan fail.Kasihan anak didik kita.Bagaimana murid nak hargai jasa guru kalau guru tidak lagi membakar dirinya menerangi orang lain....tetapi sentiasa membakar dirinya untuk menerangi pihak pentadbir....supaya mereka dapat NEW DEAL dan bermacam-macam deal lagi.

Anonymous said...

Wajib baca

Cuaba tanya kepada anak-anaknya yang ibu atau bapanya seorang guru.adakah mereka suka ibu atau bapanya menjadi guru.Buat survey.Wujudkan blog untuk anak cikgu.Tanya pendapat mereka,suka atau benci .....Berikan sebabnya sekali....

Saya shortlistkan.....

.Saya benci dan tak suka ibu bapa saya jadi guru sebab:

WAJIB BACA.
1. Tiap-tiap hari balik lambat.asyik -asyik ada mesyuarat,kokurikulum,kelas tambahan,kursus,taklimat sampai pukul 4-5 petang.Terpaksa duduk di sekolah atau di rumah pengasuh sehingga mereka datang ambil.

2.Kadang-kadang pihak pentadbir mengadakan mesyuarat sesuka hati ,tanpa notis.tercangaklah di sekolah sehingga habis taklimat ringkas yang kemudian berubah menjadi mesyuarat.

3.Mereka membawa pulang kerja-kerja yang tidak sempat disiapkan di sekolah.Bertimbun-timbun dan tidak ada masa untuk berbual-bual dengan anak.Pegawai-pegawai kerajaan,swasta tidak membawa balik kerja.Boleh bersembang-sembang dengan anak,berbual,bermanja dengan anak.Anak guru jangan mimpilah.....

4.Ibu bapa yang menjadi guru tidak masuk tidur awal.Mereka bersengkang mata memasukkan data hingga pukul 5.00 pagi.

5.Ibu bapa semakin tension dan garang setiap kali peperiksaan atau ujian dijalankan.Terpaksa periksa kertas soalan,terpaksa isi markah dalam online dan kad kemajuan.,PLBS ,SBOA,SEGAK,anak tidak boleh bising dan tidak dilayan.

6.Cuti sekolah terpaksa dikorbankan dengan kelas tambahan,kem motivasi,perkhemahan,pertandingan.

7.Terpaksa mengulang kaji sendiri.Terlalu sibuk mendidik anak orang sehingga anak sendiri diabaikan.Terlalu pentingkan kehendak guru besar yang mahukan prestasi anak muridnya meningkat.Bagaimana dengan anak sendiri.CHARITY BEGINS AT HOME!.KERA DI HUTAN DISUSUI <ANAK DI RUMAH MATI KELAPARAN.

8. Bersambung..................

Anonymous said...

Saudara/Saudari

Saya terpanggil untuk menulis di ruangan ini untuk pihak pentadbir yang suka meminta kerja tanpa sebarang notis.Pentadbiran yang baik,efektif,berpengetahuan dan berpengalaman sepatutnya lebih arif dalam menjaga pekerja-pekerjanya.Kenapa beri satu hari sahaja dan meminta guru-guru menghantar kerja tersebut keesokan harinya.Robotkah kami.Apakah kami tidak ada keluarga,perasaan dan kami perlu bekerja 24 jam ?Pentadbir yang baik sepatutnya memberikan notis terlebih dahuli ,sebaik-baiknya 3 atau 4 hari sebelum meminta sebarang kerja.Selepas itu jikalau guru-guru yang tidak menghantar tugasan , baharulah perlulah ditegur.Ini tidak,sebut hari,nak hari ini juga.Sayugia diingatkan pentadbir juga pernah menjadi guru biasa seperti kami satu ketika dahulu.Pihak pentadbir patut berasa untung kerana jika dibandingkan dahulu dengan sekarang,jika pihak pentadbir masih menjadi guru biasa,pastinya akan muntah,bukannya apa,kerana tidak tahan dengan tekanan.Pihak pentadbir sekarang semakin lega kerana ada insan-insan tertentu yang sanggup menolong menyelesaikan kerja pentadbir.Cuba bayangkan jika tidak ada insan-insan yang sanggup menolong,apakah pihak pentadbir sanggup menjadi pihak pentadbir.Saya bukannya hendak menyerang pihak pentadbir ,tetapi saya sudah lama diam dan memerhatikan gerak-geri mereka.Kadang-kadang berbual kosong di pejabat.Tak ada perasaan serba salah langsung.Masuk ke kelas tanpa ABM,tidak memperdulikan murid-murid yang lemah, mahu mengajar murid-murid yang pandai sahaja.Lepas tu,semasa mesyuarat ,guru-guru yang tidak dapat menghasilkan murid-murid pandai dihina dan dicaci pula.Kenapa pihak pentadbir tidak ambil kelas yang lemah,tunjukkan kepada satu sekolah yang anda boleh menghasilkan satu set pelajar lemah untuk lulus sekurang-kurangnya memperoleh 40 markah.Susahkan! Bila kena pada batang hidung sendiri,barulah terkinja-kinja dan terlompat-lompat.
Buktikan.....baharulah kami tabik spring kepada anda...!!!!!!!!!.

Anonymous said...

Permintaan khas sempena Hari Guru
1. Hapuskan KSSR.
2. Wujudkan semula sistem baucar tuisyen untuk murid-murid lemah.
3. Wujudkan sistem luahan rasa terhadap perkara-perkara yang tidak menyenangkan hati setiap kali mesyuarat diadakan.Jangan blacklistkan guru-guru yang kaki bangkang.
4.Pihak kerajaan perlu wujudkan blog untuk guru meluahkan perasaan ketidakpuasan hati dan ruangan menyokong aktiviti-aktiviti pendidikan.
5. Hapuskan sistem kroni di sekolah.Pemberian markah yang tinggi kepada kaki bodek ,kaki ampu,kaki cucuk, dan bermacam-macam kaki perlu diberi perhatian yang serius. Pemberian APC perlu telus,jujur 100% dan bukannya mengikut giliran.Kenapa tidak namakan APCMG= anugerah perkhidmatan cemerlang mengikut giliran.Wujudkan badan bebas menyiasat di sekolah untuk membuktikan sama ada guru itu benar-benar layak untuk menerima APC DAN BUKANNYA MENGIKUT KONSEP LEMBU PUNYA SUSU,SAPI DAPAT NAMA.
6. Guru perlu mendapat pengiktirafan (dari aspek maruah diri) dan bukannya penghinaan.kalau ada pegawai yang memantau,pastikan guru mempunyai harga diri dan bukannya dihina sesuka hati.
7.Guru-guru perlu diberi elaun pakaian .Buat batik yang sama untuk semua warga pendidikan untuk dipakai semasa hari .persekolahan.Biar selaras ,sehati dan sejiwa.
8.Jangan buat aktiviti lebih dari pukul 4.00 petang.Orang pejabat tak bawa balik kerja.Guru-guru bawa balik kerja.Guru-guru terpaksa membuat minit mesyuarat,minit curai,perancangan pengajaran untuk keesokan hari,memeriksa buku,merancang program sekolah,membuat alat bantu mengajar dan bermacam-macam kerja lagi.Kami pun ada keluarga yang perlu diberi perhatian.Ini
tidak ,semua pertandingan dibuat selepas pukul 2.kadang-kadang berlanjutan hingga pukul 5 petang.Nak kemas ,jam di jalan ,sampai rumah pukul 6 lebih.Kalau ada sesiapa yang mengatakan guru-guru merungut,marilah duduk di sekolah dan rasa apa sedang kami rasa.Masa free sering kali dibebani dengan ganti.Petangnya pula kelas tambahan,kokurikulum pula.Hari Sabtu sering diusik dengan aktiviti-aktiviti yang sepatutnya boleh dibuat semasa waktu persekolahan.
9.Perancangan aktiviti pada awal tahun perlu mendapat persetujuan guru-guru.Ini kerana guru-gurulah yang kena buat kertas kerja,kena buat itu dan ini.Jangan buat rancangan ad hoc.
10.Akhir kata,carilah jalan penyelesaian untuk membuatkan kehidupan guru lebih ceria,lebih selesa dan lebih bahagia.Semakin ramai guru yang ingin keluar dari profesion ini kerana sudah tidak tahan dengan cara-cara pentadbiran,beban kerja yang semakin hari semakin bertambah dan stres yang boleh memberi kesan kepada kesihatan.

zeidi's heart said...

ada rasionalnya pendapat anda. Sejak mengajar kssr , kerja lebih stress, risau tak siap kerja, nak siapkan band, tidur tak sempurna, kesihatan selalu terganggu.

Anonymous said...

Akan tetapi masih ada pentadbir yang tidak memahami.Itulah sebabnya mereka sepatutnya diberikan sekurang-kurangnya satu kelas KSSR.Teori aje tak cukup.Biar mereka jalani praktikalnya sekali.Ini tidak ,sesuka hati minta fail,sesuka hati minta buku,sesuka hati minta evidens.Pentadbir bukan sahaja tidak memahami malah suka mendera guru.kalau kita buat buat undian pilihan raya di sekolah,mesti tidak ada seorang insan pun yang akan undi mereka melainkan kroni mereka.Kroni yang suka mengampu-ampu mereka.

Ingat pepatah,
bersusah-susah dahlulu,bersenang -senang kemudian.
Tidak mengapa,kami akan bersusah-susah dahulu,
anda akan merana kemudian.

Anonymous said...

10 perkara yang kami tidak suka pasal pentadbir
1.Sikap berpura-pura,seolah olah begitu perihatian terhadap kebajikan murid,pencapaian akademik murid,tetapi di belakang mereka langsung tidak memperdulikan murid.Nak masuk ke dalam kelas tanya pasal murid pun tak nak.Inilah pentadbir yang diikenali sebagai TOUCH And GO.

2. Sikap kedua ialah apabila kita hantar murid berjumpa dengan mereka,bukannya nak memberi nasihat,sebaliknya menyuruh guru sendiri yang menasihati pelajar tersebut.Kononnya terlalu sibuk dengan kerja-kerja pentadbiran.

3. Sikap yang paling dibenci ialah berat sebelah,kalau ada sesorang guru lambat masuk kelas,dimarah,dicaci dan ditegur.Kadang-kadang di hadapan murid .Akan tetapi jika kroninya lambat masuk kelas kerana sibuk menyiapkan kerja-kerja pentadbir,matanya seolah-olah buta.Tak tanya langsung kenapa lambat,tak minta sebab.dan tidak ditegur sama sekali.

4.Sikap pentadbir yang merasakan dialah manusia yang paling hebat di dunia,contoh yang paling baik,manusia yang paling rajin,berdedikasi dan bermacam-macam ber......lagi.mana perginya kerajinan,mana perginya dedikasi,kenapa tak masuk kelas dengan ABM yang canggih,ini buku rekod pun tak dibawa,Hiis....sungguh memalukan.mana pencapaian yang boleh dijadikan contoh?akan tetapi bila sesorang guru tidak dapat meningkatkan keputusan,maka bermacam-macam soalan ditujukan......
KES BULI NAMANYA...............

5.Ada pula yang menyatakan,bekerjalah dengan ikhlas,biar berpadanan dan setimpal dengan gaji yang diterima.Cuba ludah ke atas,kena tak batang hidung sendiri.pihak PENTADBIRLAH yang perlu bekerja dengan gigih.Dapat ribu ribu.....tetapi hanya mengajar satu kelas sahaja....Kerja-kerja perkeranian...guru yang buat.
Habis apakah kerja yang mereka buat?hanya bersembang dan sentiasa mencari kesalahan orang lain ke?

6.Maka dipendekkan cerita,,,,,,anda berada di ranking paling bawah di mata guru.

NOTA:LUAHAN HATI INI ADALAH UNTUK PENTADBIR-PENTADBIR TIN KOSONG SAHAJA BUKAN UNTUK SEMUA.SAYA PERNAH BEKERJA UNTUK PENTADBIR YANG BENAR-BENAR CEMERLANG,DEDIKASI,PRIHATIN.RAJIN DAN BERTANGGUNGJAWAB.JIKA DIBANDINGKAN DENGAN PENTADBIR SEKARANG...SUNGGUH MENDUKACITAKAN DAN SUNGGUH MEMALUKAN.......

Anonymous said...

Wahai pentadbir,kami bukannya kuli anda.
Kami juga insan biasa.
kami juga ada keluarga
kami juga ada tugasan di rumah,menjaga makan minum anak isteri
Jangan bebankan kami dengan kerja-kerja yang tidak membawa sebarang kebaikan kepada murid-murid.Jika anda nak naik
pangkat,berusahalah dengan tulang empat kerat and sendiri.
LEMBU PUNYA SUSU,SAPI DAPAT NAMA.

Jangan jadikan kami lembu kurus kering.









Anonymous said...

Mula-mula LINUS iaitu literasi dan numerasi.Kemudian datang pula beban kerja KSSR,tak habis dengan kerja-kerja KSSR,datang pula Linus Bahasa inggeris.Kenapa guru-guru diberi bebanan yang begitu berat.Kasihan budak,dahlah guru-guru tak habis-habis memberi evidens.lepas tu datang pula guru-guru literasi dan numerasi membuat latihan -latihan ,Kini ditambah pula dengan LINUS B.Inggeris.Lama-kelamaan budak akan cepat jemu dan tertekan.maka wujudlah masalah ponteng.Cubalah turun padang dan saksikan sendiri apa yang sedang berlaku di kelas sebenar.....

Anonymous said...

kata tak ada ujian dan peperiksaan untuk murid -murid kssr .hanya evidens sahaja.Habis kenapa guru besar suruh sedia kertas soalan untuk peperiksaan pertengahan tahun.

kenapa tak saman mereka.Biar masuk mahkamah kerana langgar peraturan KSSR.tak hormat undang-undang la tu.dahlah beban evidens tak habis lagi,dia kerah kita buat soalan penggal satu pulak.panggil semua guru besar dan buat kursus semula,Ambil aku janji.baru ada bukti.

Anonymous said...

tak habis habis dengar keluhan guru-guru tentang beban kssr.
Hapuskan aje.
BN dah menang,Apa pula tindakan selanjutnya.tak kan nak bebankan kami selama-lamanya.Berilah hadiah yang paling istimewa sempena Hari Guru minggu depan

HAPUSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSKAN KSSR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!






Anonymous said...

I;m one of the victim of this ****Pro elt Programme. Thousands of workloads but yet we forced to attend this prog...We just sit there for 4 hours doing nothing...just listen!listen!and listen to the Mat Saleh....Kalau tak pergi....cepat je surat sampai ke sekolah.....I hate this prog...I gain nothing from this....ingat kami ni takde keje lain ke nak buat!!!!

Anonymous said...

Program habiskan duit rakyat ja! Baik bantu budak miskin dgn duit tu.org atasan ni ingat cikgu dok goyang kaki kat sekolah sbb tula dia wujudkan program2 yg tak berfaedah dan tak dikaji keberkesanannya ni.kesian kat budak2 zaman sekarang kucar kacir.sebenarnya org atasan ni yg goyang kaki takdak kerja nak buat sebab tula diawujudkan kssr ni n many more supaya nampak mereka2ni sedang bertungkus lumus bekerja. Yg jlnkan kerja useless mereka ni cikgu robot nilaa..aihhh bila la nak pencen ni.....

Anonymous said...

ya,mereka ingat kita ni robot.Suruh mereka turun padang dan bekerja di sekolah selama sebulan.tinggalkan bilik aircon mereka tu.Duduk di kelas ,terpaks menghadiri kursus,tak sempat nak makan pun.nak sembanhyang pun tak sempat,ingat dunia aje.Dalam nak periksa buku,kena buat evidens lagi,kena buat ujian lagi,kena buat kerja-kerja fail lagi...geramnya.bila masa budak nak belajar?Kursus tak habis habis,dapatannya tidak.Inilah sebab budak-budak tak menguasai B.Inggeris,tak dapat belajar sains dan matematik dalam BI.Belajar ,hadiri kursus tak dapat nak aplikasikan sepenuhnya......tukar lagi ...what is so great about kssr?Hari hari budak buat evidens tak habis-habis.Guru tungkus lumus nak habis sukatan.Kesian .......Tup taptup tap,tukar lagi.KSSR:KERJA SUSAH SUDAH RUGI.Akhirnya budak tak dapat apa.Guru tolong sampai dia dapat kuasai band.

Anonymous said...

asslamualaikum wahai guru, saya adalah salah seorang pentadbir sekolah yang mengajar kssr ; 3 subjek di Tahun 2. Sebelum ini saya uru penolong yang terlibat dengan program KIA2M, PPSSMi dan LINUS.Sekarang ni KSSR pulak. Tolong jangan salahkan pentadbir.bukan semua pentadbir bersikap seperti yang didakwa.mungkin ada pentadbir zaman KBSR dan tak pernah mengajar subjek teras bersikap sedemikian.di sekolah saya , guru tak siapkaan fail kokurikulum,HEM atau Kurikulum ,PK yang lengkapkan tau, kalau tak GB akan salahkan PK.jadi guru yang belum 10 tahun mengajar usahlah merungut banyak-banyak.muhasabah diri dan fikir semula adakah minat nak mendidik atau jadikan kerjaya sebagai pilihan terakhir.

Anonymous said...

Terima kasih kerna menjadi pentadbir yang berdedikasi,bukan pentadbir kuku besi.Terima kasih kerana memberi komen . Saya masih tidak berpuas hati terhadap pentadbir yang enggan mengajar KSSR tetapi kalau nak suruh guru menyiapkan fail,bermacam-macam komen a hingga z diberi,seolah-olah mcm mengetahui semua.Suruh buat itu dan ini tanpa memberi masa kepada guru untuk bernafas seketika pun.Transformasikan diri anda dahulu wahai pentadbir.....yang suka berlagak pandai ,tetapi di dalamnya tin kosong aje.

Anonymous said...

Admin,tolong pastikan apa yang kami tulis ini dipanjangkan ke pihak kementerian.Kenapa sehingga hari ini tiada tindakan yang diambil...semuanya seperti biasa sahaja,

Anonymous said...

Baru 3 hari dapat gb baru...baru naik pangkat dari gpk 1...tapi lorat dan lagak mengalahkan gb yg dah lama...semua benda nak diubah...mesyuarat dan ladap buat dalam bulan puasa sampai pukul 5..memang xde otak dan takde timbangrasa...nak pilih gb jangan main tangkap muat je...yg jadi mangsa...kami ...cikgu cikgi....

Anonymous said...

Saringan 2 datang lagi.literasi bm,bi dan numerasi.PPD bagi taklimat kepada guru-guru mengatakan kena buat pdp dulu,baru buat saringan nak tanya satu soalan,cuba buat satu lesson plan yang canggih,tunjuk dan buat video bagaimana nak buat saringan,nak ajar pada hari tu,nak bagi kerja kat budak yang terdiri daripada pelbagai aras dan bunyi bising murid yang akan mengganggu perjalanan saringan.Cakap senang je,tetapi bila nak laksanakan di kelas,,baru lah tau langit itu tinggi atau rendah.Cuba bayangkan kelas yang terdiri daripada 30-35 orang murid.Buku BM KSSR bukannya mudah,murid perlu diberi penerangan dan bimbingan.Bukankah itu mengambil masa?Ingat senangke nak menguruskan PdP dan Saringan serentak?Minta tolong pegawai -pegawai SISC /fasi-fasi LINUS yang berpengalaman menghasilkan video-video PdP dan cara menguruskan saringan membaca dengan berkesan sekali.Sekadar nak cakap aje,tak jadi masalah,tapi bila nak laksanakan....cakap tak serupa bikin...beb.

Anonymous said...

Understand the stress that teachers in many countries face when implementing new systems like KSSR, SEM in Singapore and Ofsted in UK. Too much time is spent on standards compliance and too little on actual teaching. Teachers who are too busy can leverage on teaching resources like www.sgtestpaper.com . It provides past year primary school papers for teachers to reference when creating Math or English worksheets.

Anonymous said...

Kenapa guru-guru dipaksa bekerja pada hari Jumaat dan Sabtu. Pastikan tahun depan perkara ini tidak berulang lagi.Hanya 2 hari untuk dihabiskan bersama keluarga.Ini pulak disuruh menghabiskan masa bersama guru besar yang suka sangat mengadakan program pada hari Jumaat dan Sabtu.Dah jadi kebiasaan dan lama -lama menjadi paksaan.Kalau tak datang,markah prestasi menjadi taruhan.Nak melawan,nanti dicopnya kita sebagai anti GB.Yang hairannya,kenapa PPD dan JPN tidak ambil tindakan?Habis siapa nak uruskan rumah tangga kami semua?Minta sangat ,kalau GB teringin sangat nak naik pangkat atau hendak ke jabatan,janganlah kami jadi mangsa.Kami juga perlukan rehat.Kami juga ingin hidup bahagia.

Anonymous said...

-----------------------------------------------------------------------------------
BERITA BAIK UNTUK GURU BAHASA MELAYU TAHUN 1 DAN 2
-----------------------------------------------------------------------------------
Dapatkan segera RPH BM KSSR tahun 1 dan 2 terkini dari kami . RPH kami lengkap mengikut tajuk dan tema di dalam buku teks KSSR. Dihasilkan oleh guru-guru yang berpengalaman lebih 10 tahun mengajar subjek BM tahun 1 dan 2.

RPH di buat didalam format WORDS untuk memudahkan anda "EDIT" tarikh dan hari mengikut kesesuain anda.

-Dengan setiap pembelian RPH anda akan mendapat koleksi beratus bahan BBM secara percuma dari kami..

- Jaminan wang dikembalikan sekiranya anda tidak berpuas hati

Sila PM atau WHATSAPP 0199653155 untuk pembelian
Sila PM atau WHATSAPP 0199653155 untuk pembelian
Sila PM atau WHATSAPP 0199653155 untuk pembelian
Sila PM atau WHATSAPP 0199653155 untuk pembelian

** DAPATKAN SEGERA DENGAN HARGA PROMOSI SEKARANG**
(Harga promosi hanya untuk 100 customer terawal membuat pembelian)

(Untuk mendapatkan harga promosi sila like page kami di
https://www.facebook.com/Rph-Bm-Kssr-Tahun-1-Dan-2-1723736…/

https://www.facebook.com/Rph-Bm-Kssr-Tahun-1-Dan-2-1723736…

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis

Automatic Notification

Enter your email address to receive new updates :

Please check your 'JunkMail' or 'Spam' if you do not receive the confirmation email in your Inbox